nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelvi jogoktól az Intim Tornáig

Népszerű magyarországi és szlovákiai zenekarok koncertjeivel, valamint gazdag előadássorozattal várják a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a szlovákiai magyar diákságot Krasznahorkaváralján július 10. és 15. között.

MTI | 2012. július 5.
|  

A tábor a legnagyobb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvény, idén 600-700 fiatalt várunk Krasznahorkaváraljára mutatta be Orosz Örs, a tábor főszervezője a rendezvényt az MTI-nek.

A fesztivált a Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon tanuló szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő szervezet, a Diákhálózat immár tizenegyedik éve rendezi meg; sikerét mutatja, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a látogatók száma.  Orosz Örs szerint a tábor a különböző országokban tanuló, élő felvidéki fiatalok egyfajta találkozópontja.

Mintegy ötezer szlovákiai magyar egyetemista van, célunk elsősorban az, hogy minél többet szólítsuk meg közülük” – mondta a főszervező. A felvidéki egyetemisták legnépszerűbb fesztiváljára ellátogat Németh Zsolt külügyi államtitkár.

A táborba idén is neves szlovákiai és külföldi vendégeket hívtak meg a szervezők, az előadások a magyar közösség számára fontos témákat ölelnek fel, közöttük van a nyelvhasználat, a nyelvi jogok, a kisebbségpolitika, valamint a közösség jövője. Németh Zsolt Rendszerváltás a nemzetpolitikában címmel ad elő; a táborba látogat Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja és Bugár Béla, a szlovák-magyar párt, a Most-Híd elnöke, illetve a szlovák kisebbségi kormánybiztos, A. Nagy László. Az irodalmi sátorban többek közt Ablonczy Balázs és Kubiszyn Viktor mutatja be műveit. A táborba több filmrendező is ellátogat, az érdeklődők megnézhetik Galán Angéla Szlovákmagyarok, illetve Molnár Csaba alkotását, a Ludovíť Štúr utolsó napjai címűt is.

Az előadásokon kívül csapatjátékokkal, amatőr színjátszókörrel, kézműves foglalkozásokkal és színvonalas koncertekkel várják a fiatalokat. Esténként fellép a Budapest Bár, az Intim Torna Illegál, a Jóvilágvan, a Kistehén, a Nemjuci és a PASO is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X