nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar nyelvű helységnévtáblákat követel a szlovák közlekedési tárca államtitkára

Levélben szólította fel a Szlovák Útkezelő Vállalatot a kisebbségi nyelvű helységnévtáblák mihamarabbi kihelyezésére Érsek Árpád (Most-Híd), a közlekedési tárca államtitkára csütörtökön.

MTI | 2012. február 16.
|  

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy januárban személyesen is találkozott az útkezelő vállalat vezetőjével, és abban egyeztek meg, hogy a vállalat magyar nyelvű helységnévtáblákat helyez el Diószegen, Ógyallán, Gyerken, Párkányban és Lekenyén, ruszin és ukrán nyelvűeket pedig Oroszvolyán, Alsóodoron, Felsőodoron és Abroncsoson.

Szlovákiában tavaly nyár óta van érvényben a módosított kisebbségi nyelvhasználati törvény, illetve az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a helységnevek magyar megfelelőit használják azokon településeken is, amelyeket szlovák „nemzetébresztőkről” – a szlovák nemzettudatot formáló 19–20. századi értelmiségiekről – neveztek el. A táblákat azonban mindeddig nem helyezték ki, annak ellenére sem, hogy a közútkezelő vállalat már többször ígéretet tett erre.

A múlt héten a Magyar Koalíció Pártja több ilyen településen is magyar nyelvű helységnévtáblát helyezett el, hogy felhívja a figyelmet a hiányosságokra. A kihelyezett táblák egyikét, Párkányban alig másfél nappal később ismeretlen személyek megrongálták.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X