nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kisebbségvédelem: Szlovákia hátul kullog

A nagyszámú magyar kisebbséggel bíró Románia, Szerbia és Szlovákia közül az utóbbit lekörözte a másik kettő – nyilatkozta az MKP politikusa.

MTI | 2010. május 7.
|  

Szerbia és Románia a kisebbségi jogok érvényesítése terén mára lekörözte Szlovákiát - jelentette ki Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével közösen megtartott csütörtöki pozsonyi sajtóértekezleten.

Csáky és Pásztor is méltatta a kisebbségek helyzetét szabályozó, tavaly augusztusban elfogadott szerbiai törvényt. „A szerbiai kisebbségi törvény példaértékű lehet Közép-Európa országai számára. Biztos vagyok abban, hogy ez Szlovákiára is érvényes. A kisebbségi törvény által kezünkben tartjuk az oktatásügyünket, a tájékoztatási rendszert, a kulturális életünket és a magyar nyelvhasználat kérdését is” – jelentette ki A VMSZ elnöke. „Jogköröket kaptunk, de ez egyben felelősséget is jelent” – szögezte le.

Kifejtette: a szerb többség nem tekint destabilizáló tényezőként a vajdasági magyarokra, és olyan együttműködést valósított meg annak képviselőivel, amelynek eredményeként a szerbiai magyarok az őket érintő ügyekben maguk döntenek, illetve a vajdasági magyarok alkotta Nemzeti Tanács kisebbségi önkormányzatként megkerülhetetlen a magyarokat érintő kulturális és oktatási jogszabályok meghozatalánál.

Az MKP folyamatosan tárgyal a határon túli magyarság többi képviselőivel, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat - elsősorban a kisebbségi jogok terén. Június elején Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is Szlovákiába látogat – közölte újságírókkal a magyar politikus.

Csáky Pál úgy vélekedett, hogy a szerbiai kisebbségi törvény még jobb is, mint a magyarországi. „Eltelt néhány esztendő a két jogszabály létrejötte között, és ez az időtáv érzékelhető” - idézte Csáky kijelentését a Felvidék Ma szlovákiai magyar hírportál. Pásztor István a VMSZ küldöttsége élén csütörtökön és pénteken tesz kétnapos látogatást Szlovákiában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X