nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar nevek magyarul – Szlovákiában is

Szlovákiában a kilencvenes években vált lehetővé, hogy a nem szlovák személyneveket azok eredeti írásmódja szerint, az adott nyelvben meghonosodott formáját használva tüntessék fel a személyi okmányokban.

MTI | 2012. október 4.
|  

A magyar személynevek  szlovákiai személyi okmányokban való használatának népszerűsítése érdekében indított „névmagyarosító” akciót a Felvidéken a Via Nova ifjúsági csoport, a Magyar Közösség Pártjának ifjúsági társszervezete. Könyvjutalmat adnak a változtatáson már túljutott személyeknek, és tanácsadást is nyújtanak az érdeklődőknek, hogy milyen módon változtathatják magyarra személyi okmányaikban az addig esetleg szlovák használat szerint feltüntetett nevüket.

Szlovákiában a kilencvenes években vált lehetővé, hogy a nem szlovák személyneveket azok eredeti írásmódja szerint, női nevek esetében az -ová végződést elhagyva, valamint a keresztneveknél a névnek az adott nyelvben meghonosodott formáját használva tüntessék fel a személyi okmányokban. A szlovák kulturális tárca idén augusztusban mutatta be törvénymódosító javaslatát, amely szerint a jövőben már a szlovákok is elhagyhatnák a női nevek esetében mindmáig használt -ová végződést.
„Fel akartuk hívni a figyelmet arra, hogy bár a jogi lehetőség adott, még mindig sokan nem éltek a lehetőséggel” – részletezte akciójuk célját az MTI-nek Varga Tibor, a Via Nova alelnöke. Hozzátette: a figyelemfelkeltő akció keretében, rendezvényeiken egy-egy könyvet ajándékoznak annak, aki már magyarul szerepelteti a nevét személyi okmányaiban.

A szervezet tagjai először a napokban sorra került Bodrogközi Kulturális Fesztiválon nyújtottak tanácsadást, és osztottak könyvet, ám a nagy sikerre való tekintettel az akciót folytatni kívánják. „A vártnál jóval többen jöttek a sátrunkhoz, sokan a névátíratás módjairól érdeklődtek, számukra tájékoztató kiadványt is készítettünk” – mondta Varga Tibor a kezdeményezés ötletgazdája.

Az ajándékba adott könyveket a szervezet részben saját forrásból, részben pedig magyarországi szervezetek, könyvtárak, valamint magánszemélyek felajánlásaiból szerezte be. A népszerűsítő kezdeményezés következő fordulóját a nagykaposi vásáron valósítja meg a Via Nova, a közeljövőben pedig az ország más részein is hasonló akciókat terveznek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X