nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar informatikai fejlesztés nyert Franciaországban

Az ELTE Informatikai Karán készült fejlesztés nyerte a legjobb kommunikációs alkalmazásnak járó díjat egy franciaországi versenyen.

nyest.hu | 2014. július 4.
|  

Az „AAC Telepresence” elnevezésű fejlesztés robot, beszélőtábla és okosszemüveg összekapcsolásával jött létre. A fejlesztés a halmozottan fogyatékos emberek, az autisták és az idős, mozgásképtelen betegek életét teheti könnyebbé. Az ELTE honlapján Lőrincz András, a Programozáselméleti és Szoftvertechnológiai Tanszék tudományos főmunkatársa, a kutatócsoport vezetője nyilatkozik a  franciaországi sikerről.

Lőrincz András elmagyarázza, mit jelent az „AAC Telepresence” név.  Az „AAC” betűszóval a kiegészítő, alternatív megoldásokra utalnak. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás a valamilyen oknál fogva nem kommunikálókat vagy nem jól kommunikálókat segíti; elsősorban a halmozottan fogyatékos emberekre, az autistákra és az idős, mozgásképtelen betegekre gondoltak a fejlesztés megtervezésekor. A „telepresence” pedig azt jelenti – mondja Lőrincz –, hogy az is részt vehet az interakcióban, aki fizikailag nincs jelen az adott helyen. „Nagyon fontos, hogy ilyenkor a partner arckifejezését is lássuk, folyamatos legyen a szemkontaktus. Az új fejlesztés kialakításakor ezek a szempontok alapvetőek voltak számunkra” – magyarázza a kutató.

A franciaországi szervezet, amelynek a díját elnyerték, az Association des Paralysés de France egy csaknem ötszáz tagból álló, mozgáskorlátozott és gyakran beszédképtelen embereket ellátó intézményrendszerből, egy kapcsolódó kutatóintézetből és egy elektronikai eszközöket fejlesztő főiskolából áll. Az általuk hirdetett versenyre a fogyatékkal élők és kommunikációs nehézségekkel küzdők életét megkönnyítő új infokommunikációs megoldásokkal lehetett nevezni. A versenyt hatodik alkalommal írták ki, az ELTE IK munkatársai először pályáztak, és nyertek.

Magyar informatikai fejlesztés nyert Franciaországban
Forrás: isen.fr

Az „AAC Telepresence” egy okostelefonból és egy okosszemüvegből áll.  Az okostelefont rátették egy lapra, amely kicsi kerekeken mozog: ez a robot az úgynevezett wheelphone (’kerekes telefon’). Az intelligens szemüveghez tartozik egy már korábban kifejlesztett, a fejmozgást követő szoftver; a szemüveg használója fejének mozgatásával tudja használni a képernyőt. A beszédképtelen emberek gyakran csak képek segítségével tudnak kommunikálni, ehhez használják az úgynevezett beszélőtáblát. A tábla képeit, az ezekből összeálló mondatszekvenciákat a felhőben tárolják, így sokkal gyorsabb és egyszerűbb azok kiválasztása. „Az okostelefon így egyszerre lesz a használó mikrofonja – amely „fordítja” a kiválasztott képet – és kamerája is, hiszen láthatja partnerét, reagálhat mondataira. A hasonló kutatások a mai infokommunikáció és kiberfizika, azaz az ember és a gép közötti kapcsolatot vizsgáló tudomány homlokterében vannak” – mondta el Lőrincz András.

Érdemes megnézni az „AAC Telepresence”-ről készített kisfilmet is:

Bővebb információ

Franciaországi díjat kapott az IK kutatócsoportja

A versenyt kiíró francia szervezet honlapja

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X