nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 tárgy, amiről a mai gyerekek már nem tudják, mire való

Ön tudja, mi a magnókazetta, a Polaroid fénykép vagy a csipogó? – Tíz olyan tárgyat mutatunk be, amelyek mára már teljesen elavultak, de nem is olyan régen még nagyon modernnek számítottak.

nyest.hu | 2015. március 28.
|  

Magnókazetta és ceruza: mi közük egymáshoz?  Ha Ön tudja, nem lehet a legifjabb generáció tagja – szól a klasszikus mém felirata. És tényleg tele vagyunk olyan „modern” tárgyakkal, amelyek mára teljesen elavultakká váltak, vagy olyannyira megváltoztak, hogy őseikre már alig ismerünk rá. Emlékszik, hogy az 1990-es évek amerikai kórházsorozataiban hogyan küldtek egymásnak üzenetet az orvosok? Tudja, hogyan gépeltek akkor, amikor nem volt még számítógép? És be tudna üzemelni egy diavetítőt? – Az alábbi képeken olyan tárgyakat láthatnak, amelyek fölött már jócskán eljárt az idő. A teljes összeállítás a The Telegraph oldalán tekinthető meg.

1. Floppy lemez

Floppy lemez
Floppy lemez
(Forrás: Wikimedia Commons / Victor Korniyenko / GNU-FDL 1.2)

Múzeumokban és állami iskolákban még lehet látni olyan asztali számítógépeket, amelyekben van floppymeghajtó. Ez a mágneslemez, aminek ilyen guszta, színes műanyag borítása volt, adatok tárolására volt jó. Egy lemezen 1,44 MB-nyi adat fért el, nem csoda tehát, hogy a 650 MB-os kapacitású CD megjelenésével kiment a divatból. A képen látható floppy már a modernebb és kisebb 3,5 inches változat; eredetileg 8 inches volt, és hajlékony, sérülékeny volt.

2. Walkman

Walkman
Walkman
(Forrás: The Telegraph)

A Sony 1979-ben dobta piacra az első Walkmant. Végül is ez a masina a mai hordozható zenelejátszók (ma már leginkább a telefonunk vagy az iPodunk) őse. A kis, hordozható magnóval magnókazettákat lehetett lejátszani. Persze ennek elképzeléséhez tudni kell, milyenek is voltak a magnókazetták, amelyek 60, illetve 90 percnyi hanganyagot tudtak tárolni... A Sony egyébként márkanévként a mai napig használja a Walkmant az új audiotechnológiáknál is.

3. Tárcsázós telefon

Tárcsázós telefon
Tárcsázós telefon
(Forrás: Wikimedia Commons / Holger.Ellgaard / CC BY-SA 3.0)

Ma újra kezd nőni a telefonok átlagos mérete: úgy látszik, véget ért az a korszak, amelyben minél kisebb volt a telefon, annál menőbbnek számított. Ez a brutális bakelitdarab azonban ma már nem sok helyen látható. Ez egy vezetékes telefon: a kagylóját fölemelve a telefonszámot tárcsázva lehetett használni. SMS-t vagy MMS-t nem lehetett vele küldeni, zenét sem játszott le, kamera sem volt benne, internet pedig akkor még nem is volt...

4. Írógép

Írógép
Írógép
(Forrás: The Telegraph)

Azt tudjuk, hogy régen kézzel írtak az emberek: lúdtollat mártogattak tintába. Ekkor még nem volt szükség a Swipe-technológiára. A billentyűzetes, illetve az érintőképernyős korszak előtt volt egy viszonylag hosszú időszak, amikor az emberek írógépet használtak. Ez lehetővé tette, hogy elektromos áram nélkül formailag egységes dokumentumokat hozzanak létre. Az írógépet az 1860-as években találták fel, és egészen a személyi számítógép elterjedéséig általános volt a használata.

5. Videojáték

Videojáték
Videojáték
(Forrás: Wikimedia Commons / Evan-Amos)

A számítógépes korszak előtt, 1977 szeptemberében dobta piacra az Atari ezt a gépet (az Atari 2600-at), ami a számítógépes játékok őse. 128 byte-os RAM-ja és 1,18 MHz-es processzora volt. (Összehasonlításképp: egy mai iPadnek 2Gbyte-os a RAM-ja; egy Samsung Galaxy S5-ös telefonnak pedig 2,5 GHz-es a processzora.) A kütyüt a tévé képernyőjéhez kellett csatlakoztatni, és játszani lehetett vele. A Nintendo, illetve a PC-k elterjedésével ment ki a divatból. De mi az a Nintendo?

6. Nintendo Game Boy

10 tárgy, amiről a mai gyerekek már nem tudják, mire való
Forrás: Wikimedia Commons / Boffy b

Az első Game Boy-t 1989-ben dobták piacra. A játékokat tartalmazó kazettákat lehetett benne cserélni, így ugyanazzal a hordozható kütyüvel többféle játékot is lehetett játszani ezen a 160 × 144 pixeles képernyőn.

7. Videokazetta

Videokazetta
Videokazetta
(Forrás: Wikimedia Commons / Tumi-1983 / GBNU-FDL 1.2)

A magnókazettáról már volt szó, ez pedig a videokazetta, a DVD, illetve a blu-ray őse. A kazettát egy speciális videomagnóba kellett tenni; üres kazettákra lehetett rögzíteni filmeket a tévéből, de volt videotéka is, ahonnan ki lehetett kölcsönözni a kazettákat.

8. Diavetítő

Diavetítő
Diavetítő
(Forrás: The telegraph)

A diavetítő a mai projektorok őse. A dia szót a mai prezentációkészítő programok magyar fordítása is őrzi. Egy-egy dia egy-egy képkocka, a vetítő segítségével a falra vagy vászonra ki lehetett vetíteni. A diákat persze manuálisan kellett cserélni...

9. Csipogó (pager)

Csipogó (pager)
Csipogó (pager)
(Forrás: Wikimedia Commons / Starwhooper / CC BY-SA 3.0)

A Vészhelyzet korai epizódjaiban az orvosok még ezzel a kütyüvel riasztották egymást. Ez a kis digitális készülék arra volt jó, hogy rövid, szöveges üzeneteket, azaz SMS-eket lehetett vele küldeni – egy olyan korban, amikor még nem volt elterjedve a mobiltelefon.

10. Polaroid fényképezőgép

Polaroid fényképezőgép
Polaroid fényképezőgép
(Forrás: The Telegraph)

A digitális korszak előtt ez egy igazán menő dolognak számított. A Polaroid olyan fényképezőgépet gyártott, amely azonnal elő is hívta a képet. A fénykép elkattintása után nem sokkal a gép kiköpte a fényképet, amit érdemes volt kicsit szárogatni.

Forrás

Obsolete technologies that will baffle modern children: in pictures

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
32 aphelion 2016. október 27. 11:44

@Untermensch4: Talán, de majd a holnapi gyerekek megmondják ;)

31 Untermensch4 2016. október 25. 18:05

@aphelion: "háztartásbeli" ... Az ér ha nem mindig tartják a házban?

www.google.hu/search?q=flashlight&tbm=is...=keychain+flashlight

30 aphelion 2016. október 25. 12:52

Hűh most látom micsoda komoly vitát indítottam itt be XD

@El Vaquero: Nem a jelenre vonatkozva írtam, hanem spekulációként a talán nem túl távoli jövőre. As in, "felkészül", "további indulók"...

elemlámpa: Az jogos, hogy a fejlámpa valószínűleg here to stay, meg a gépészetben, közlekedésben, rendfenntartásban stb használatos ilyen-olyan lámpák, amik adott esetben speciel elemről is működhetnek. Szóval pontosítok, konkrétan a háztartásbeli, elemről működő, sötétben matatáshoz használatos világító cuccra gondoltam. Erre e: www.google.com/search?q=flashlight&tbm=isch

29 El Vaquero 2016. október 24. 18:52

@nadivereb: én meg leírtam, hogy a többi sem igaz. Bár lehet én értettem félre valamit, és nem gondolta komolyan.

28 Untermensch4 2016. október 24. 16:20

@szigetva: " Ti komolyan hülyének néztek?" Én éppen ellenkezően, arra számítok hogy vmit nem vettem észre de egy meggyőző érv mentén pótolhatom ezt a hiányosságomat. +27.hsz.

27 nadivereb 2016. október 24. 14:39

@szigetva: Nem, csak éppen (én speciel) azt állítom, hogy a zseblámpa mint eszköz belátható időn belül nem fog eltűnni, és így aztán nem való aphelion listájába.

26 szigetva 2016. október 24. 09:42

@nadivereb: Ti komolyan hülyének néztek?

25 nadivereb 2016. október 24. 08:03

@szigetva: a mobilon levő zseblámpa-app egész pontosan addig használható, amíg a telefon aksija tart - az meg az okostelefon esetében nem sok. Kempingezéshez, többnapos túrához, tartós áramszünet esetére vagy eleve áram nélküli helyen nem praktikus. Plusz a telefont nem lehet szájba venni vagy fejre szíjazni, hogy az ember mindkét keze felszabaduljon (bár ez akár változhat is a jövőben), úgyhogy pl. autószereléshez vagy éjszakai munkához nem jó.

24 Untermensch4 2016. október 23. 18:57

@szigetva: Az elemlámpa mint célszerszám/eszköz ad egy bizonyos fényerőt (és megbízhatóságot/robosztusságot), egy univerzális eszköz amiben van elemlámpa funkció is, kevésbé. A led-korszak az elemlámpának sem dőltötte ki a zászlórúdját. A floppy és a vhs-kazetta esetében egyértelmű hogy a technikai szintlépés miatt nincs esélyük. Ha mondjuk 1980-ban vki olvasta az IPM-ben hogy új találmány a CD-lemez, az elképzelhette hogy ez a magnókazetta, bakelitlemez, vhs és egyéb szalagos izék végét jelentheti a jövőben. Az elemlámpához képest ilyen fenyegetést jelentő új találmányról nem tudok.

Esetleg a google-szemüveg(? ha így híjják)+ultrahangos-letapogató-funkció egybeépítve, de ez is gyanús hogy monokróm képet ad...

" Az „igazi” elemlámpa másra nem is használható (talán még nehezéknek)." :)

Mellékszál de nem minősül közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek (legalábbis jogilag eladható ez az álláspont), így véletlenül önvédelemre is jó lehet... :)

23 Irgun Baklav 2016. október 23. 12:39

@szigetva: A fene tudja, azért én barlangászásnál pl. nem hagyatkoznék az okostelefon elemlámpa-funkciójára, annak elégtelen fényereje, nehzkes használata miatt. (De az kétségtelen, hogy egy-egy otthoni áramszünet miatt nem kell előkaparni egy igazi elemlámpát, arra jó a telcsi is.)

22 szigetva 2016. október 23. 10:57

@Untermensch4: Jaj, de komolyan veszitek ezt ☺ Attól függ, hogy elemlámpának nevezzük-e az egyéb funkciójú kütyün levő világítást. Az „igazi” elemlámpa másra nem is használható (talán még nehezéknek).

21 Untermensch4 2016. október 23. 10:51

@szigetva: Az elemlámpának a felkészülése sem értelmezhető igazán. Nincs olyan a láthatáron sem ami kiválthatná. Vagy ha van akkor én nem látom ennyi fénynél... :)

20 szigetva 2016. október 23. 10:47

@El Vaquero: Nem vetted észre az első szavát aphelionnak?

19 Untermensch4 2016. október 23. 07:59

@El Vaquero: "Audio jack dugóbemenet (hú, ezt hogy kéne az AkH. szerint írni)"

kisdzsek :)

18 El Vaquero 2016. október 23. 06:46

@aphelion: azért ezeket ismerik a mai fiatalok. Az elemlámpát telefonról, meg filmekből ha más nem, GPS-t közlekedésben még látni szép számmal. Audio jack dugóbemenet (hú, ezt hogy kéne az AkH. szerint írni) is van még mindenen (az idei év őrülete, hogy a legújabb csúcs, okostelefonokról kezdik lehagyni). Távirányító szintén, a fiatalok hiába neteznek, azért a háztartásokban még mindig van legalább egy tévé, amit már évek óta nem is lehet távirányító nélkül kezelni, legfeljebb csak bekapcsolni. A garázsnyitóról nem tudok nyilatkozni, de a plasztik kártya meg megint nem lehet ismeretlen a legfiatalabbaknak sem, okmányok, hitel/bankkártya, stb..

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X