nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogyan vitatkozzunk?

Középiskolások mérhetik össze vitázási képességeiket a kommunikációs készséget, vitakultúrát és logikus gondolkodást fejlesztő versenyben.

MTI | 2010. április 6.
|  

Vita-csata néven Magyarországon először rendeznek vetélkedőt középiskolás diákoknak európai uniós témában. A disputaverseny résztvevői a szegénységről és az oktatásról fejtik ki a véleményüket.

Az eredetileg angolszász nyelvterületről származó, a vitakultúrát, logikus gondolkodását, kommunikációs készségét fejlesztő játékban a versenyző háromtagú csapatok két alföldi városban, Debrecenben (április 9-11.) és Kecskeméten (április 16-18.) mérik össze érveik erősségét nyilvános vitákban – közölte a rendezvény sajtóreferense, Tamás Dorka az MTI-vel.

A verseny az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata kezdeményezésére és finanszírozásával valósul meg. A rendezvény célja többek között felhívni a figyelmet arra, hogy a kulturált vita hozzásegíthet az önálló véleményformáláshoz és a sztereotípiák felülvizsgálatához.

A játék során tizenhat háromtagú csapat vetélkedik majd egymással. Tárgyi tudásukat, lényeglátásukat és kommunikációs képességeiket úgynevezett disputabírók előtt mérik össze, hogy végül kiderüljön, ki tud jobban érvelni egy adott tételmondat mellett vagy ellen a szegénység és az oktatás témaköreiben. A strukturált viták mellett számos interaktív, közösségformáló játék és médiapedagógiai foglalkozás is vár a versenyzőkre, de a programban személyes kampányfilm-forgatás, uniós ismeretszerző játék is szerepel. A tanulók az észak- és a dél-alföldi régió több településéről érkeznek a két alföldi megyeszékhelyre.

A vitatkozás művészete már az ókorban nagy kincsnek és hatékony fegyvernek számított, gondoljunk csak Platón híres dialógusaira, Szókratész érvekkel, ellenérvekkel, kérdésekkel tűzdelt beszélgetéseire – mondta a rendezvény sajtóreferense. Egykor természetes volt, hogy a fiatalok korán magukba szívják az észérveken alapuló küzdés szellemiségét, a görögök az iskolákban tanították a vitatkozás művészetét – tette hozzá.

Napjainkban különösen fontos átértékelni a vitatkozás fogalmát, és belátni, hogy amennyiben a felek építő módon és nem elvakultan ütköztetik érveiket, az segíti a határozott véleményformálást és a sztereotípiák felülvizsgálatát – mondta a sajtóreferens. A vitakultúrát fejlesztő játékot, amely mostanra verseny formában is igen elterjedt Európa-szerte, Magyarországon a Kultindex Nonprofit Kft. szervezi a Vizuális Világ Alapítvány, a Europe Direct Hálózat és a Tempus Közalapítvány közreműködésével.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X