nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A 25 legjobb nyelvtanulós blog
Magyar blog a legjobbak között

A nyelvtanulás olyan, mint az utazás. Kalandjainkat érdemes feljegyezni, tapasztalatainkat közkinccsé tenni. Vannak, akik meg is teszik.

nyest.hu | 2014. november 12.
|  

Bár az évnek most sincs vége, a bab.la blogja már nyár elején összeszedte a 2014-es év legjobb nyelvtanulós blogjait. A blogot valóban többnyelvűek szerkeszthetik, mert nem csupán angol nyelvűek kerültek a listára, hanem például egy magyar is: az Öt év – öt nyelvnek ezúton is gratulálunk.

Közép-Európából felkerült a listára öt lengyel nyelvű blog is: kettő a némettel, kettő az angollal és egy a franciával foglalkozik. Egy portugál nyelvű blog pedig elsősorban azoknak a braziloknak és portugáloknak szól, akik az angolon keresztül tanulnak németül, de van hollandul tanuló németeknek és olaszul tanuló spanyoloknak szóló oldal is. Természetesen vannak olyan blogok is, melyek azon a nyleven íródnak, amellyel foglalkoznak: egy spanyol, egy orosz (angol posztcímekkel) és két német.

Meglepő módon egyetlen más nyelvre összpontosító angol nyelvű oldalból kevesebb szerepel a listán, mint lengyel nyelvűből. Ezek közül a francia, a kínai és a thai tanulásával foglalkozik egy-egy blog – az utóbbi ráadásul kifejezetten nőknek szól! Ennek ellenére az angol túlsúlya ezen a listán is érezhető: a több nyelv tanulásával, a nyelvtanulás módszertanával foglalkozó blogok szinte mindegyike angol nyelvű – a kivétel a már említett Öt év – öt nyelv. Ezek között van olyan, melyet egy egész csoport ír, a legtöbb esetben azonban magányos poliglottok osztják meg tapasztalataikat és módszereiket. Ezek közül talán Ellen Jovin naplója tűnik a legérdekesebbnek: ő 2–4 hónapon át tanul egy-egy nyelvet, most éppen perzsát (bár novembertől már a svéd van terítéken, cikkünk írásakor erről még nem posztolt). Angol nyelvű az a blog is, mely arról szól, hogy miként neveljünk kétnyelvű gyereket.

Nekünk sajnos nincs időnk részletesen elemezni a blogok tartalmát. Amennyiben azonban olvasóink közül valaki hosszabban elidőzik egy-egy oldalon, örömmel vesszük, ha kommentben ad hangot örömének, vagy éppen csalódottságának.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X