nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kudarcok, jogsérelmek, sikerek

Marosvásárhely csak akkor kelhet életre igazán, ha lakói nemzeti hovatartozástól függetlenül szabadon és önfeledten belakhatják és magukénak érezhetik a várost.

MTI | 2015. augusztus 29.
|  

A múltbeli kudarcok és a többszörös jogsérelmek ellenére is lehet sikereket elérni Marosvásárhelyen, ennek bizonyítéka a 3. Vásárhelyi Forgatag – ezt a gondolatot fogalmazta meg Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese az erdélyi városban, ahol elkezdődtek a magyar kulturális napok.

A Vásárhelyi Forgatag néven ismert, vasárnapig tartó rendezvénysorozat nyitóünnepségét a helyi Kultúrpalotában tartották. Brendus Réka kijelentette, a szervezőknek sikerült legyőzniük az elmúlt három évben a kételkedőket, az ellenséges városvezetést és a hatósági gáncsoskodást, és az ő sikerük bizonyíték arra, hogy a vásárhelyi magyarság kezébe tudja venni saját sorsát, nem hagyja elveszni városát, bízik a közösségében és annak jövőjében. Bejelentette: a magyar állam kiemelt jelentőségű eseményként tekint a Forgatagra, és a jövőben támogatni fogja. Rámutatott: a Forgatag célja a magyar múlt és kultúra átadása, megismertetése, a nemzeti öntudat és a közösség megerősítése.

„Olyan időket élünk, hogy nyelvünk és nemzeti szimbólumaink használatában korlátoznak bennünket, iskoláinkat, egyetemeinket megtagadják tőlünk” – mondta. Hozzátette, Marosvásárhely csak akkor kelhet életre igazán, akkor találhatja meg egykori önmagát, ha lakói nemzeti hovatartozástól függetlenül szabadon és önfeledten belakhatják és magukénak érezhetik a várost. Felidézte, hogy három évvel ezelőtt a rendezvény még teljes egészében a Marosvásárhellyel szomszédos Marosszentgyörgyre szorult.

Portik Vilmos főszervező megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, amely a rendezvény költségvetésének csaknem felét biztosította. Soós Zoltán, a másik főszervező kijelentette: egyre többen vannak azok, akik akarják a rendezvény folytatását és sikerét. Eredménynek nevezte, hogy most már a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem támadja a rendezvényt, hanem együttműködésben állapodtak meg. Közölte, ennek köszönhetően a rendezvény most már teljes egészében Marosvásárhely területén zajlik. A Forgatag díszvendége az idén Baja város.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X