nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lázadnak a marosvásárhelyi magyar szülők

Marosvásárhelyi szülők több iskola vezetését kérték a magyar gyerekek nyelvi jogainak tiszteletben tartására.

nyest.hu | 2010. január 27.
|  

„Az a tény, hogy a magyar gyermekek vegyes tannyelvű iskolákban anyanyelvükön tanulnak, nem jelenti azt, hogy a magyar közösség nyelvi jogai teljes mértékben tiszteletben vannak tartva” – szögezték le marosvásárhelyi szülők a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) kérelmében, amit több helyi iskola vezetése is kézhez kapott a minap.

A felháborodott szülők szerint a magyar gyerekek nyelvi jogai kimerülnek abban, hogy az anyanyelvükön tanulhatnak – de az iskola épülete egyáltalán nem tükrözi a nyelvi egyenjogúságot. Nincsenek magyar nyelvű feliratok az osztálytermekben, a faliújságokon, és úgy általában, minden kiírás románul szerepel az oktatási intézményekben. A szülők ezért konkrét törvényre hivatkozva követelik az igazgatóktól a kétnyelvű feliratok kihelyezését. Úgy vélik, a változtatásra azért van mielőbb szükség, mert a jelenlegi egyenlőtlen helyzet kedvezőtlenül befolyásolja a magyar nemzetiségű gyerekek személyiségfejlődését.

„Románia nagyon büszkén hirdeti az országban megvalósult multikulturalizmust és többnyelvűséget, viszont csak abban az esetben beszélhetünk valódi multikulturalizmusról, ha az együttélő közösségek mindenikének nyelve jelen van úgy az iskolákban mint a nyilvános tereken” – olvasható a mediatica.ro oldalon, amely a kérelem egész szövegét közzé tette.

Információ
X