nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvű táblák Marosvásárhelyen

Nem hivatalos kétnyelvű utcanévfeliratokat helyeztek ki civilek Marosvásárhelyen – tudatta az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen elnevezésű csoport.

MTI | 2014. július 6.
|  

Nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki civilek Marosvásárhelyen

Az akcióhoz a kisebbségi anyanyelvhasználatot szorgalmazó, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának romániai érvényesítéséért küzdő Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) nyújtott szakmai támogatást – derült ki a közleményből. A magánházak falára, a tulajdonosok beleegyezésével felszerelt táblákon azokat a magyar elnevezéseket tüntették fel, amelyek a marosvásárhelyi városi tanács egy 2007-ben elfogadott határozatában szerepeltek.

A hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákról a polgármesteri hivatal feladata gondoskodni: az akcióval azt akarták bebizonyítani, hogy a kétnyelvű feliratok nem sértőek, nem megtévesztőek, és látványuk hatására nem fog egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen – olvasható a közleményben.

A csoport szerint a negyedik mandátumát töltő Dorin Florea polgármester csak a választások alkalmával köszönti magyarul potenciális szavazóit, de nem teszi lehetővé a magyar nyelvű ügyintézést és nem gondoskodik a magyar nyelvű feliratozásról.

A civilek nehezményezik, hogy Peti András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester korábbi ígéretei ellenére a kétnyelvű utcanévtáblák mindeddig nem jelentek meg Marosvásárhely utcáin.

A városháza korábban csak az „utca” vagy „tér” szavakat tüntette fel magyarul a csaknem felerészt magyar lakosságú Marosvásárhely román nyelvű utcanévtábláin. A Városháza utcát például „Str. Primariei utca” feliratok jelezik, a Dózsa György úton pedig „Str. Gheorghe Doja utca” feliratú táblák sorakoznak.

Romániában a hatályos közigazgatási törvény szerint a település- és intézményneveket kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni, ahol egy adott nemzeti kisebbség teszi ki a lakosság legalább egy ötödét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X