nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvű termékcímkék Marosvásárhelyen

Kétnyelvű – román és magyar – termékcímkék jelentek meg a marosvásárhelyi zöldséges piacokon, miután a város piacigazgatósága megállapította, valós igény van az árusok részéről arra, hogy két nyelven is kifüggesszék termékeik megnevezését – adta hírül az Erdélyi Magyar Televízió.

MTI | 2014. január 12.
|  

Az Erdély TV híradása szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetének közbenjárására rendeződött a címkék ügye, ami ősszel éles vitát váltott ki az erdélyi városban. Peti András, a város RMDSZ-es alpolgármestere elmondta, hogy mostantól a piaci árusok igényelhetik a kétnyelvű termékcímkéket.

A televíziónak Vasile Filimon, a marosvásárhelyi piacigazgatóság vezetője is nyilatkozott, aki korábban ellenezte a termékek magyar nyelven való feltüntetését. Elmondta: készíttetett egy felmérést, amelyből kiderült, hogy az árusok valóban igényt tartanak a kétnyelvű termékcímkékre.

Októberben Marosvásárhelyen 1500 lejre (mintegy 100 ezer forintra) bírságolta a helyi rendőrség Lakó Péterfi Tünde helyi lakost, aki az árusok körében kétnyelvű termékcímkéket osztogatott a település egyik piacán. A bírságolás nyomán széles körű szimpátiatüntetés alakult ki az aktivista körül, ami abban nyilvánult meg, hogy Erdély-szerte aprópénzben gyűjtötték össze a bírság többszörösét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X