nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvű feliratok Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskolában az oktatás eddig is két nyelven folyt – most már ez az iskola nyelvi tájképéből is kiderül.

nyest.hu | 2013. szeptember 12.
|  

A marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskolában a szülők bizottsága magyar nemzetiségű tanárok és diákok segítségével kétnyelvű feliratokat helyezett ki. Akciójukat az iskola új igazgatója is támogatta – írja a vasarhely.ro.

Tilos a konfliktus!
Tilos a konfliktus!
(Forrás: vasarhely.ro)

Az iskolában magyar és román osztályok is vannak, de a feliratok csak románul szerepeltek. A szülők évek óta küzdenek azért, hogy az iskolában magyar feliratok is legyenek – ennek érdekében már többször is a román Diszkriminációellenes Tanácshoz fordultak, mely az iskolára kétszer is bírságot szabott ki – a helyzet ennek ellenére nem változott. A szülők maguk adták volna a kétnyelvű táblákat, de az iskola felajánlásukat visszautasította.

:

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyár eleji tanévzáró ünnepségen a transzparenseikkel kétnyelvű feliratokat követelő magyar és egyes román szülők között dulakodás kezdődött. A Maros Megyei Tanfelügyelőség akkor leváltotta a román nemzetiségű igazgatót és magyar nemzetiségű helyettesét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X