nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyarokért tüntettek Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) mintegy négyszáz román diákja vonult hétfőn délután a város főterére tüntetni annak a hírére, hogy a kormány határozatot készül kiadni az egyetem ügyében.

MTI | 2012. március 13.
|  

A Marosvásárhelyi Diákliga elnöke, Dan Zolog az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az egyetemi autonómia elvét próbálják védeni az illetéktelennek tartott beavatkozás ellen. A tüntetők táblákon hirdették: nem akarnak etnikai elkülönülést, elutasítják a politika beavatkozását az egyetem ügyeibe. A diákok menetoszlopa hétfőn délután Marosvásárhely főteréről az egyetem irányába indult.

Constantin Copotoiu, az egyetem rektora közben azt közölte, hogy Cătălin Baba miniszter az egyetem állami finanszírozásának a megvonásával fenyegette meg. Copotoiu szerint az egyetem csakis egységes rendszerben működhet, mert a románul és magyarul tanító tanárok kiegészítik egymást. Ha önálló magyar oktatási programot vezetnének be, azt akkreditáltatni kellene. Ez pedig szerinte mind a román, mind a magyar diákok elvesztéséhez vezetne. Copotoiu azt is kijelentette, ha egy egyetemen olyan struktúrát hoznak létre, amely nem ment át a akkreditálás folyamatán, az egyetem vezetői ellen bűnvádi eljárás indulhat.


Az egyetem magyar tanárainak a szószólója, Szabó Béla orvosprofesszor az MTI-nek elmondta, a MOGYE-n jelenleg sem a román, sem a magyar részleg nem teljesíti az akkreditációs feltételeket, de a román nyelvű oktatást könnyű lenne megfeleltetni a törvényi követelményeknek. Hozzátette, a magyar tagozat tanárainak nincs kifogásuk az ellen, hogy a magyar szakokat újra akkreditálják. Ez azt jelentené, hogy pár évig csak ideiglenes akkreditációval működne a magyar nyelvű orvosképzés. Ez idő alatt vagy a végleges akkreditációval rendelkező marosvásárhelyi román szakon, vagy a kolozsvári orvosi egyetemen államvizsgáznának a magyar diákok is.

Szabó Béla arról is tájékoztatott, hogy szerdára az egyetem fegyelmi bizottsága elé idézték azokat a magyar tanárokat, akik január 25-én vele együtt részt vettek a budapesti kitüntetésen. Ekkor Schmitt Pál a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntette ki Szabó Bélát, de jelezte, hogy az elismerés nemcsak neki, hanem mindazon oktatóknak szól, akik az erdélyi magyar orvosképzés megőrzéséért és jövőjéért tettek és tenni kívánnak. Az egyetem fegyelmi bizottsága most azt vizsgálja, hogy az említett napon igazoltan hiányoztak-e a magyar oktatók az intézményből.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X