nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kötelező megtanulni a himnuszt!

Az iskolai tanterv részévé tette az olasz parlament a himnuszt, ami ellen az Északi Liga pártja és az olasz iskolaigazgatók szövetsége is tiltakozott.

MTI | 2012. november 12.
|  

Százötven évvel Itália egységesítése után az olaszok még mindig nem ismerik himnuszukat. Mostantól az általános iskolától kezdve kötelező lesz a Goffredo Mameli által írt szöveg és a Michele Novaro szerezte dallam ismerete kommentálta a parlamentben megszavazott törvényt az olasz sajtó. Az újságok ugyanakkor feltették a kérdést, kényszeríteni lehet-e törvénnyel azt, amit az olaszok nem éreznek sajátjuknak. 

A Fratelli d'Italia (Olasz fivérek) kezdősorral ismert himnusz oktatása ellen hevesen tiltakozott az Északi Liga pártja, melynek politikusai soha nem énekelték aRóma alatti rabszolgaságot hirdető nemzeti dalt. Az Északi Liga himnuszként Giuseppe Verdi Nabucco című operájának Va'pensiero áriáját (a Rabszolgakórust) énekli.Olaszország olyan mint a Titanic: gyárak zárnak be, a családok nem tudják kifizetni az adókat, nincsen pénz a diákokra, de a parlament Mameli himnuszával tölti az időt” – méltatlankodott Matteo Salvini, az Északi Liga főtitkára. 

A himnusz kötelezővé tételét idejétmúlt döntésnek nevezte az iskolaigazgatók szövetsége, amely azt istévedésnek tartotta, hogy a parlament döntsön a tantervről. 

Azt, hogy az olaszok nem ismerik az 1847-ben írt himnuszukat, Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök is észrevételezte, aki 2002-ben szégyennek nevezte, hogy az olasz labdarúgó-válogatott játékosai és a szurkolók sem tudták kívülről a himnuszt. Azóta a stadionokban megtanulták. Roberto Benigni Oscar-díjas színész-rendező a tavalyi Sanremói Táncdalfesztiválon a Mameli-féle olasz nemzeti himnusznak szentelte beszédét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 Sultanus Constantinus 2012. november 12. 22:12

@Roland2: Szélsőségesek és szeparatisták mindenütt vannak, de szerintem akkor sem megy annyira vérre ez a dolog Olaszországban, mint mondjuk Spanyolországban a katalánok, amit csinálnak.

7 Roland2 2012. november 12. 21:47

@Földönkívüli: Azért egy szicíliai sztem jobban kötődik,ill. inkább magáénak érzi Szicíliát ,mint ( együttvéve ) Olaszországot. A 20. század elején főleg a maffia vezetőknek voltak szeparatista elképzeléseik/törekvéseik,amik a II.vh. után szélesebb körben is elterjedtek : "A bonyolult szicíliai helyzetben a szövetségesek újabb nehéz ellenfélre tettek szert: megjelentek a szeparatisták. Céljuk egy független, de legalábbis igen széles körű autonómiával rendelkező Szicília volt. Finocchiaro Aprile, az egyik ilyen mozgalom vezetője az AMGOT-tal tárgyalva nyíltan ki is jelentette: hajlandó pár év múlva fontolóra venni egy unió kérdését Olaszországgal, feltéve ha a kormány nem monarchista, nem kommunista és semmi köze a katolikus egyházhoz. Az amerikaiak elborzadva látták, hogy a mozgalom egyre erősebb, de volt politikai háttértámogatása, nem is akármilyen: egyes angol vezető körök nem szívesen látták az amerikaiak megjelenését a hagyományosan angol érdekszférának számító Földközi-tengeren, és helyzetüket úgy gondolták megerősíteni, hogy Málta mellett egy újabb katonai támaszpontot hoznak létre, angol protektorátus alatt, ez pedig nem lett volna más, mint Szicília. Nyilvánvaló volt, hogy az olasz kormány ebbe nem ment volna bele, így hát támogatni kezdték a szeparatistákat. Azt remélték, hogy egy mindent elsöprő népszavazás, vagy pedig az erőteljes politikai nyomás rákényszerítheti az olaszokat a kvázi független új állam elismerésére. Szögezzük le azonban, hogy soha nem volt a hivatalos angol politika része, sőt, a kormány minden eszközzel igyekezett a szeparatizmusnak elejét venni – de a támogatók sem voltak túl gyengék. Angol újságok tucatjaiban jelentek meg a független Szicília tervét támogató cikkek – a szeparatisták így hát azt hihették, vagy legalábbis arra hivatkozhattak, hogy Nagy-Britanniában támogatják őket. "

toriblog.blog.hu/2009/10/19/a_maffia_es_a_masodik_vilaghaboru_iii

Az Északi Liga főleg gazdasági okokra hivatkozva akarja az észak-olasz tartományok kiválását ( a déli országrészek szegényebbek és kevésbé fejlettek északhoz képest ), nem nyelvi vagy "nemzeti" alapon.

Egyébként bennem az maradt meg,h. vmelyik Piedone filmben külföldön megkérdezik Piedonétól,hogy olasz-e ? Erre Piedone azt mondja,h. nem,nápolyi.

6 Sultanus Constantinus 2012. november 12. 20:04

@szigetva: @Roland2: Amikor annak idején beszélgettem olaszokkal ezekről a témákról, épp az ellenkezőjét vettem le: abszolút nem érdekli őket, hogy ki milyen nyelvjárást beszél és hova született, egységes és összetartó népnek érzik magukat. Az északolasz (galloitáliai) nyelveket is egyedül a Wikipédiában veszik komolyan, már azt, hogy olyanok léteznek, maguk az olaszok egyszerűen "olasz nyelvjárások"-nak gondolják őket.

5 Roland2 2012. november 12. 19:59

@szigetva: "az északolaszok nincsenek oda attól, hogy Rómából nyomják nekik a tutit. " Az Északi Liga egy szélsőséges,bevándorlóellenes párt, amely az észak-itáliai tartományok elszakadására törekszik. Ez kb. olyan, mintha a jobbikos politikusok vagy a szavazóik véleménye kapcsán azt mondanánk, hogy azok a teljes magyar nép véleményét tükrözik.

Bár igaz,h. sok olasz elsődleges identitástudata a saját nyelvjárásához és országrészéhez kötődik,de azért itt sem lehet általánosítani.

4 szigetva 2012. november 12. 18:51

@Földönkívüli: Itt arról volt szó, hogy az északolaszok nincsenek oda attól, hogy Rómából nyomják nekik a tutit. Nem mindenki tud érzelmileg azonosulni azzal az országgal, amelyhez a szülőföldje tartozik.

3 Sultanus Constantinus 2012. november 12. 18:06

@szigetva: Igen. Az erdélyi magyar is román állampolgár, abban az országban született és ott él, tehát az a hazája.

2 szigetva 2012. november 12. 17:45

@Földönkívüli: Akkor is így gondolod, ha egy erdélyi magyar nem penge a román himnuszban?

1 Sultanus Constantinus 2012. november 12. 10:11

Lehet, hogy túl konzervatív vagyok, de szerintem alapvető dolog, hogy az emberek ismerjék a saját hazájuk himnuszát. Meg se fordulna a fejemben olyan gondolat, hogy nem kellene tanítani az iskolában.

Információ
X