nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A könnyebben énekelhető Himnuszt ajánlja az iskoláknak Réthelyi

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter levélben népszerűsíti a Himnusz és a Szózat új, „szívesebben fogadott, könnyebben énekelhető változatát”.

Edupress | 2011. június 9.
|  

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma június 8-ai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Oktatási Hivatal honlapján közzétett, elektronikusan letölthető alkotások a Magyar Honvédség Központi Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában hangzanak fel.

„Réthelyi Miklós bízik benne, hogy a magyarság összetartozását hirdető, jelképes erejű zeneművek most elérhetővé tett változatai népszerűek lesznek, az együtt-énekléssel pedig emelik majd az oktatási intézmények ünnepi pillanatainak fényét” – olvasható a kommünikében. Az idei tanév egy hét múlva június 15-én zárul, és csütörtöktől kezdődik az ország általános és középiskoláiban mintegy 1,3 millió diák számára a csaknem két és fél hónapos nyári szünet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 BRAIN STORMING 2013. december 5. 01:10

Erről nekem mindig az jut az eszembe, hogy a nemrégen és kötelezően megtanulókon kívül vajon hányan tudják a magyarok közül elszavalni a teljes magyar himnuszt?

3 Nyenyi 2011. december 29. 19:23

Akkor az nem igaz, hogy a "szocializmusban" direkt hozták feljebb, hogy nehezebben énekelhető legyen és emiatt az emberek leszokjanak róla?

Ennél fontosabb kérdés azonban, hogy az új alaptörvény - ahogy '89 óta az alkotmány is - azt írja, hogy a Himnusz az Erkel Ferenc által megzenésített változattal énekelendő, zenélendő. Vagyis, nem a lelassított, szomorkássá tett két v.h. között Dohnányi Ernő által megváltoztatott - és mostanáig is szinte kizárólagosan játszott, énekelt verzióval. Ez esetben meg fölösleges az egészet kicsit mélyebbre venni, mivel ez úgyse Erkel Ferenc változatát módosítja, hanem Dohnányiét.

2 Annie 2011. december 29. 17:00

Ostoba műhiszti, ha nem lett volna ez a felhajtás körülötte, észre se vettem volna, hogy kicsivel lejjebb van a hang, vagy ha igen, betudtam volna annak, hogy tisztán férfikórusra lett alkalmazva. Én meg a Szózatnak az „a nagyvilágon ekívül” részét szoktam kicsivel feljebb kezdeni, különben olyan mélyre megy, hogy elcsuklik a hangom. Ezeket a dalokat mindenki énekelte már annyiszor, hogy úgyis megszokta, hogy a saját hangjához igazítja.

1 Loddi 2011. június 19. 23:04

Újfent sikerült bakot lőni: ez a verzió semmiben nem különbözik az eredetitől, egyszerűen pár hanggal transzponálva van az egész. Így aztán a mélyebb hangúaknak valóban könnyebben énekelhető, másoknak viszont nehezebben. Nem kellett volna emiatt ekkora hírverést csinálni, hiszen a Himnusznak korábban is léteztek ilyen letétjei, és egy gyakorlott iskolai énektanár magától is tudta/tudja, hogy a diákjainak milyen hangnemben felet meg leginkább.

Információ
X