nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyveket semmisítenek meg?

Egyes értesülések szerint megsemmisítik a krími könyvtárakban őrzött ukrán és krími tatár nyelvű köteket.

nyest.hu | 2015. június 4.
|  

Az Oroszország által megszállt Krímben ukrán és krími tatár nyelvű könyveket semmisítenek meg – állítja a Крым.Реалии (Krím.Tények) portál. Erről a portálnak Veszilja Ibrahimova krími tatár filológus számolt be a híroldalnak. Már tavaly októberben is volt hír arról, hogy Szimferopol egyik iskolájában összegyűjtötték az ukrán nyelvű és az Ukrajnáról szól könyveket, és a tanulók szeme láttára megsemmisítették őket – sőt, a műveletbe megpróbálták bevonni a diákokat is.

Ibrahimova állítása szerint nem elég, hogy Krímben nem adnak ki új ukrán és krími tatár nyelvű könyveket, de a könyvtárakban őrzött, korábban kiadott könyveket is különböző ürügyekkel leselejtezik és megsemmisítik. Szerinte a folyamat célja a Krím teljes eloroszosítása.

Kozákok orosz könyveket égetnek egy nyugat-ukrajnai kolostornál (1918-19)
Kozákok orosz könyveket égetnek egy nyugat-ukrajnai kolostornál (1918-19)
(Forrás: Wikimedia Commons )

A napokban Herszonban Ibrahimova vezetésével krími tatár nyelvtanfolymaok indultak. A kurzusok ingyenesek, és bárki látogathatja őket. Ibrahimova elmondása szerint azonban hiányzanak a tankönyvek és a nyelv oktatására vonatkozó módszertani irodalom. Igyekeznek a „szárazföldre” menekíteni minél több könyvet – már csak azért is, mert a Krímben jelenleg nem oktatják és kutatják a tatár nyelvet.

Tavaly Vlagyimir Putyin azt ígérte, hogy a Krímben megmarad a három hivatalos nyelv: az orosz, az ukrán és a tatár. Nemrégiben is a Krímmel példálózott mint Oroszországhoz tartozó többnyelvű régióval. Korábban arról is szóltak hírek, hogy az oroszországi tantervnek megfelelő ukrán és tatár nyelvű tankönyveket bocsátanak ki, az „átmeneti időszakban” pedig megvizsgálják a korábban kiadott tankönyvek használhatóságának kérdését. A hírek szerint a matematika-, fizika- és kémiatankönyvekkel nincs probléma, a történelem-, társadalomismeret- és irodalomtankönyvekkel annál inkább. Bár a gyerekeket krími tatár vagy ukrán oktatási nyelvű osztályokba is be lehet íratni, az oroszországi törvények értelmében tizedik és tizenegyedik osztályban csak orosz nyelven tanulhatnak, és az érettségit is csak orosz nyelven szerezhetik meg.

Ukrajnában éppen most, a Krím megszállása után kezdik megbecsülni a krími tatár kulturális örökséget. Az oktatásügyi minisztérium áprilisban határozta el, hogy az irodalomtankönyvekbe krími tatár írók művei is bekerülnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 münkingetnemjáccotokki 2015. június 6. 23:51

nem tudja elolvasni a könyvet, hát elégeti.

mer mire lenne neki, wécétörlőnek?

1 münkingetnemjáccotokki 2015. június 6. 23:49

sok a panasz az oroszokra. a múltkor is megkapták, h történelmet hamisítottak. még h 68 lázadás volt a szovjet rendszer ellen. a tévében ilyenek lemennek.

kínában közben meg javulnak a nemzetiségközi kapcsolatok, kína elment konfuciusba, az oroszok meg bekomplexultak a háború miatt.

kijevben is így kezdték. aztán jöttek az amerikaiak. mindig úgy van vége, h jöttek az amerikaiak.

Információ
X