nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Asszimilálni akarják az oroszokat

Aggasztónak ítélte az orosz nyelv szovjet utódállamokbeli helyzetét Alexander Chepurin, az orosz külügyminisztérium munkatársa.

nyest.hu | 2009. november 19.
|  

Nyugtalan az orosz külügyi tárca látván azokat a törekvéseket, amelyekkel a szovjet utódállamok igyekeznek fokozatosan háttérbe szorítani az orosz nyelvet. Tádzsikisztánban nemrég törölték el a nyelv hivatalos státuszát, így az orosz már csak Fehéroroszországban számít államnyelvnek, és Kirgizisztánban használják hivatalos nyelvként.

„Az orosz nyelv helyzete sajnos kétségbeejtő a legtöbb volt szovjet államban. Lettországban és Észtországban még mindig sokan beszélik: néhol egész közösségek, ám még ők sem gyakorolhatják a jogot, hogy hivatalos nyelvként használhassák az oroszt” – sérelmezte a diplomata az Interfaxnak adott nyilatkozatában. „Ukrajnában pedig, ahol az oroszok államalapító nép, és a népességnek még mindig túlnyomó része családi körben is ezt a nyelvet beszéli, az orosznak úgyszintén nincsen hivatalos státusza. Folyamatos erőfeszítések történnek annak érdekében, hogy visszaszorítsák a nyelv használatát, és még az oktatásból is kiszorítsák.”

A törekvések végső célja, hogy végső soron asszimilálják az oroszokat – véli a politikus, hozzátéve, hogy a szóban forgó országok mind EU-tagállamok, akik „tiszteletet prédikálnak az emberi jogok és nemzeti kisebbségek felé”.

Információ
X