nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fenyegetik a Krím őslakóit

A Krím félsziget jövőjéről szóló minden további döntésben tiszteletben kell tartani és figyelembe kell venni a krími tatárok érdekeit.

MTI | 2014. március 15.
|  

Aggodalmát fejezte ki a Krím félsziget kisebbségeinek és őslakos népeinek, különösen a krími tatároknak a fenyegetett helyzete miatt a Minority Rights Group Europe. Az emberi jogi szervezet szerint ennek oka az orosz csapatok jelenléte és a Krím félsziget elszakadásáról tervezett népszavazás. A emberi jogi szervezet az MTI-hez is eljuttatott közleményében felszólította a krími parlamentet, Oroszországot és az ukrán kormányt, hogy tegyenek azonnali lépéseket a kisebbségek jogainak védelméért és az etnikai feszültség csökkentésére. A Minority Rights Group Europe szerint az orosz csapatok jelenléte a Krím félszigeten és a krími parlament döntése a félsziget Ukrajnától való elszakadásáról tovább gerjesztheti az etnikai feszültséget a térségben.

A kisebbségek és a félsziget csaknem 300 ezres őslakos közössége, a krími tatárok egyre inkább megfélemlítésnek és erőszaknak vannak kitéve – írták. Nemrég krími tatár lakosok ajtaját jelölték meg x-szel, ami az őslakosok Sztálin idején történt, 1944-es deportálásának emlékét idézi. A Krím félszigeten emellett paramilitáris csoportok és védelmi egységek kezdtek tevékenykedni – tették hozzá.

A szervezet kifejtette: a kisebbségek és az őslakos közösségek a biztonságuk érdekében szerveződni kezdtek. Fegyvertelen, olykor vegyes etnikumú, közösségi alapon szerveződő járőrcsapatokat állítottak fel, amelyek figyelik például a mecsetek és a templomok környékét. Emlékeztetnek arra, hogy a krími hatóságok előre hozták március 16-ra azt a népszavazást, amelyen a félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról döntenek. A kisebbségekre és az őslakos népekre nézve fenyegető légkörben a referendum már előzetesen sem tekinthető szabadnak vagy tisztességesnek – hangsúlyozta a szervezet.

Kiemelték: a Krím félsziget jövőjéről szóló minden további döntésben tiszteletben kell tartani és figyelembe kell venni a krími tatárok érdekeit. A helyi közösségeknek joguk van ahhoz, hogy részt vegyenek az őket érintő döntésekben – közölték.

Korábban maga az MTI közölte azt a hírt, mely szerint a nyelvtörvény továbbra is hatályos.

(A szerk.)

A szervezet emlékeztetett arra is, hogy Ukrajnában február 23-án – még az új kormány megalakulása előtt – eltörölték a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó törvényt, amely minden nyelvi kisebbségre vonatkozott, így az ország déli és keleti részén élő oroszokra és a krími tatárokra éppúgy, mint a bolgár, a magyar és a román közösségre. Az új kijevi kormánynak a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájával összhangban újra hatályba kell helyeznie az eltörölt nyelvtörvényt – áll Minority Rights Group Europe közleményében.

Vasárnap népszavazást tartanak a dél-ukrajnai Krím félsziget hovatartozásáról. Az új kijevi vezetés már bejelentette, hogy a népszavazás – és így annak eredménye – illegitim, mert „nincs törvényi alapja”.

A 26 ezer négyzetkilométer területű fekete-tengeri félszigetet szűk földsáv köti Ukrajnához. A félsziget kétmillió lakosának 60 százaléka orosznak vallja magát, 24 százalék ukrán, 12 százalék pedig krími tatár. Rajtuk kívül német, fehérorosz és lengyel kisebbség él a félszigeten, kis számban magyarok is. A lakosok döntően orosz, ukrán és krími tatár nyelvet beszélnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 szigetva 2014. március 16. 15:22

@Rako: Csak annyit állítottam, hogy ha nem ismerek el egy népszavazást törvényesnek, abból a legkisebb mértékben sem következik az, amit te sugallsz, hogy ti. az eredményének az ellentettjét kell megtennem.

3 Rako 2014. március 16. 14:31

@szigetva:

De az hasonló körülmények között lefolytatott választások - ahol nem orosz, hanem amerikai csapatok voltak a megszállók - a krími szavazást illegálisnak kikiáltók szerint mind legitímek voltak.

Vagyis a nézőpont adja, hogy valami legitím/illegitím!!

Ha nekem kedvez, - én/mi vagyok/vagyunk a megszállók, - akkor minden rendben van, ellenkező esetben törvénytelen!

Itt valami nincs rendben!

2 szigetva 2014. március 16. 13:11

@Rako: Ha a népszavazás illegitim, akkor az eredménye is illegitim, vagyis nem következik belőle változás, vagyis marad a status quo. Tehát nem következik ebből az, hogy Ukrajna átadná a Krímet Oroszországnak.

1 Rako 2014. március 15. 14:49

És mi történik, ha a népszavazás eredménye az, hogy továbbra is Ukrajnához akarnak tartozni? Azt sem ismerik el jogosnak, törvényesnek? Vagyis akkor az ukrán-kormány átadja Krímet az oroszoknak?

Információ
X