nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bezárják az egyedülálló kutatóintézetet

Bezárják azt az Abakanban (Hakaszföldön) működő kutatóintézetet, mely a világon egyedülállóan a szajáni-altaji török nyelvek kutatásával foglalkozik.

nyest.hu | 2012. február 3.
|  

Az Altaj- és a Szaján-hegység Oroszország, Kazahsztán, Kína és Mongólia határán terülnek el. Területükön több török nyelvet is beszélnek, de mindegyiknek viszonylag kevés beszélője van: a legtöbb a tuvainak (kb. negyedmillió) és a hakasznak (kb. húszezer), de a többinek csak néhány száz, néhány tucat vagy annyi sem.

Elsősorban e nyelvek kutatásával foglalkozott a hakaszföldi Abakanban működő Szajáni-Altaji Turkológiai és Keleti nyelvek Intézete. Az Abakani Állami Tanárképző Főiskola, melynek részeként a kutatóintézet működött, úgy döntött, hogy az intézetet bezárja, munkatársait különböző tanszékekre helyezik. Ezzel együtt megszűnik az egyetlen olyan államilag finanszírozott intézmény, mely a hakasz nyelv kutatásával foglalkozik.

Jelenleg az abakani főiskola az egyetlen, ahol hakasz nyelvet lehet tanulni – ezután már itt is csak fakultatív kurzusokon. Az iskolákban sincs hakasz nyelvű oktatás, legfeljebb hakasz anyanyelvi órák heti 3–4 órában. Mint Julija Tyinyikova, a Szaján-Altáj-hegységi Őshonos Népek Kulturális Központjának munkatársa fogalmazott: „A hakaszokat, bár a köztársaság névadói, saját földjükön is vendégként kezelik.”

Forrás

В Абакане закрывается единственный в России Институт Саяно-Алтайской тюркологии

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X