nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kantoni nyelvért tüntettek Kínában

Tüntettek Kína egyik déli tartományában, miután a helyi vezetés előírta: a helyi tévéadó ezentúl csak mandarin nyelven sugározhat.

nyest.hu | 2010. július 28.
|  

A kínai hatóságok már csaknem szokványosnak tekintik a rossz munkakörülmények és az ipari szennyezés elleni tüntetéseket, de újabban a demonstrációkat kiváltó témák sorához a nyelvpolitika is csatlakozott.

Dél-Kína Guandong tartományának fővárosában több mint ezer ember gyűlt össze a hétvégén, hogy tüntessen a helyi vezetés egy új rendelkezése ellen. A rendelet előírja, hogy a legnagyobb helyi televíziós csatornának kantoni helyett ezentúl mandarinul kell sugároznia.

A szenvedélyes tiltakozást végül békésen oszlatta fel a rendőrség, de másnap mindenféle ezzel kapcsolatos megjegyzést töröltek az internetről a hatóságok. Egyetlen egy helyi újság említette csak meg részletesebben az eseményt – írja a New York Times.

Hongkongban és Gunadong tartományban széles körben beszélik a kantonit. Egyes nyelvészek külön nyelvnek tekintik, míg mások csak a mandarin egyik dialektusának. Az északiak általában nem értik meg a kantonit, hangzásához mégis hozzá vannak szokva a hongkongi filmek és a kantoni nyelvű popdalok révén.

Mióta a kínai központi vezetés célul tűzte ki, hogy egységesen a mandarin nyelvet helyezi előtérbe az országban, sokan aggódnak a helyi nyelvek helyzete miatt. A tibetiek és az ujgurok szerint a fiatalok körében máris csökkent a helyi nyelvek népszerűsége. A vezetés viszont úgy véli, a mandarin ismerete igenis fontos azoknak, akik jó egyetemi diplomát és később jó munkát akarnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X