nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
NORTHERN EXPOSURE – MIÉRT ÉPPEN KANADA? 2.
Komarno és Micimackó

Hogy kerül a kanadai Manitobába egy Komarno nevű település? És mi köze Micimackónak Winnipeghez? – Kanadában tett kulturális kirándulásunk alkalmával ez is kiderült...

Horváth Krisztián | 2014. január 23.
|  

A Winnipeg-tó partján található, izlandi emigránsok által alapított Gimliből közúton Winnipeg felé igyekvő, Jókain szocializálódott, a Komárom-Komárno dichotómiára különösen érzékeny magyar utas alig 13 kilométerre délre Gimlitől egy olyan közúti táblára bukkan, mely szerint a főútról jobbra fordulva Komarno található.

Komarno, Manitoba, Kanada – jobbra
Komarno, Manitoba, Kanada – jobbra
(Forrás: Horváth Krisztián)

Komarno és a szúnyogok

Az ukrán emigránsok által a 20. század elején alapított telep ma nem kis hévvel küzd A Világ Szúnyogfővárosa (Mosquito Capital of the World) címért. Ennek okait, a kellemetlenkedő szúnyogokat a mínusz 30 fokot is alulmúló hidegben ugyan nem látja, hallja és érzékeli saját bőrén az utazó, ám figyelmét így sem kerülheti el az amúgy rendkívül kis település büszkesége: a 4,6 méteres szárnyfesztávú hatalmas szúnyogszobor (ukránul комар; [komar]; ‘szúnyog’).

Manitoba nemzeti „madarának”, az amúgy is hatalmas méretű szúnyognak szobra Komarnóban
Manitoba nemzeti „madarának”, az amúgy is hatalmas méretű szúnyognak szobra Komarnóban
(Forrás: mysteriesofcanada.com)

A hideg ellenére Tolkien, Laxness, az Edda és Jókai nyomdokain járva Winnipegbe érve az utazó újabb irodalmi állomásnál teheti tiszteletét...

Winnipeg és Micimackó

Az első európai telepet a mai Winnipeg helyén a franciák létesítették 1738-ban; a jelenleg mintegy 700 ezer fős város helyén azonban már évezredek óta éltek emberek. A város neve is az őshonos cree (kri) nyelvből származik: eredeti jelentése ’sáros, iszapos vizek’.

Angol, francia és cree (kri) nyelvű közlekedési és utcanévtáblák Mistissiniben (Québec)
Angol, francia és cree (kri) nyelvű közlekedési és utcanévtáblák Mistissiniben (Québec)
(Forrás: Wikimedia Commons / P199 / GNU-FDL 1.2)

A winnipegi Assiniboine Park egyik részében, a Nature Playground elnevezésű területen található egy érdekes szobor. Egy első világháborús katonatiszt táncol kézen fogva egy medveboccsal...

Winnipeg, a mackó és Harry Colebourn szobra Winnipegben
Winnipeg, a mackó és Harry Colebourn szobra Winnipegben
(Forrás: destinationwinnipeg.files.wordpress.com)

Harry Colebourn, a katona, 1887-ben született Angliában, majd 18 éves korában Kanadába költözött. Állatorvosi végzettséget szerzett, ezt követően a manitobai Winnipegben telepedett le. Az első világháború idején Colebourn a Brit Birodalom szolgálatában a Fort Garry lovasezred állatorvosaként vonul be. Útban Európa felé, az Ontario tartományban található White River nevű településen egy helyi vadásztól megvásárol egy medvebocsot, melyet Winnipeg után Winnie-nek nevez el. Az állat az ezred nem hivatalos kabalafigurájává válik. Míg Colebourn Franciaországban harcol, Winnie mackót a londoni állatkertben helyezi el.

Harry Colebourn és Winnie, a mackó
Harry Colebourn és Winnie, a mackó
(Forrás: Wikimedia Commons / #N10467)

Az író A. A. Milne és fia, Christopher Robin a londoni állatkertben rendszeresen látogatják Winnie-t; Milne fia  nagyon lelkesedik a medvéért és saját játékmackóját (eredeti nevén „Edward”) a kanadai Winnie után nevezi el.

Középen Edward, alias Winnie
Középen Edward, alias Winnie
(Forrás: Wikimedia Commons / Spictacular)

A háború után Colebourn visszatér Winnipegbe, ahol továbbra is állatorvosként dolgozik; Winnie-t, a mackót a londoni állatkertben hagyja. Winnie, a medve egészen 1934-ben bekövetkezett haláláig marad a londoni állatkert lakója. De sem ő, sem egykori megmentője, az 1947-ben elhunyt Colebourn nem sejthette egykoron, hogy White River-i találkozójuk világirodalmi következményekkel is bír: Micimackó (angolul Winnie the Pooh) révén pedig a kanadai Winnipeg is bekerül a világirodalom arcképcsarnokába.

A. A. Milne, Christopher Robin és Edward-Winnie
A. A. Milne, Christopher Robin és Edward-Winnie
(Forrás: destinationwinnipeg.files.wordpress.com)

Colebourn, Winnie és Micimackó történetéből 2004-ben A Bear Named Winnie (Az igazi Micimackó) címmel John Kent Harrison rendezett filmet.

Kanadai kalandozásunkat néhány sajátosan helyi kifejezéssel folytatjuk majd...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X