nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2013: Gárdonyi-emlékév

Egész éves rendezvénysorozattal ünneplik jövőre Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját, L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kezdeményezésére a jubileumi évben egyszeri Gárdonyi-emléknapot is tartanak.

MTI | 2012. december 14.
|  

„Nem egy minden évben megünneplendő, újabb emléknapot akarunk létrehozni”  oszlatta el a korábbi félreértéseket az MTI-nek adott nyilatkozatában az államtitkár.  L. Simon László beszámolója szerint a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forintos céltámogatást szán a Gárdonyi-emlékév programjaira. Lesz többek között vándorkiállítás, szakmai konferencia és irodalmi fesztivál is. A rendezvénysorozat eseményeit koordináló bizottságban L. Simon László mellett helyet kapott többek között Habis László egri és Tóth István gárdonyi polgármester, valamint E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője is.

„Szeretném, ha az emlékév nem múlna el az iskolások részvétele nélkül, ők rendkívüli irodalomórák és más foglakozások keretében az Egri csillagokat dolgozzák majd fel”  árulta el az államtitkár. Mint hozzáfűzte, a javaslatára megtartandó Gárdonyi-emléknapot éppen ezért nem augusztus 3-ra, az író születésének napjára teszik, mivel az az iskolai szünet idejére esne, ehelyett az egri vár diadalának évfordulóját, azaz október 17-ét választották.

Az emléknapról szóló előterjesztést az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfői ülésén egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta, ez is bizonyítja, hogy olyan szerzőről van szó, akinek a megítélésében mind esztétikai, mind politikai értelemben konszenzus van  közölte L. Simon László.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X