nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kanada: kétnyelvűséget a levegőbe is!

A kétnyelvűség a kanadaiak számára kardinális kérdés: most éppen az Air Canada légitársaságot vonják ellenőrzés alá.

nyest.hu | 2010. április 1.
|  

Az idei téli olimpia alatt hangos volt a kanadai sajtó attól a panasztól, hogy a szervezők elmulasztották teljes mértékben kétnyelvűvé tenni a játékokat. A francia nyelv egyenrangúságáért folytatott hosszú harcnak egy újabb állomásként most az Air Canada légitársaságot vonja ellenőrzés alá a kanadaiak nyelvi bizottsága. A lépésre Graham Fraser nyelvügyi biztos szerint azért van szükség, mert az elmúlt 5 évben nem kevesebb mint 355 nyelvi feljelentés érkezett – számol be a Montreal Gazette.

A vizsgálat kiterjed majd minden szolgáltatásra, beleértve a reptéri dolgozók kiképzését is. Sok francia anyanyelvű alkalmazott ugyanis arra panaszkodott Québecben, hogy angol nyelven kellett végigcsinálnia a tréninget, kizárólag angol nyelvű anyagokkal, mindenféle francia fordítás nélkül. Holott a nyelvtörvény előírja, hogy a légitársaságnak az igényeknek megfelelően kell megválasztania a szolgáltatások nyelvét.

A vizsgálat meglehetősen hosszadalmas is lehet – ismeri el Fraser –, de a nyelvi hivatal mindent megtesz majd a gördülékenység érdekében. Ugyanakkor Fraser és csapata küzdeni fog azért, hogy a nyelvtörvényt olyan vállalatokra is kiterjesszék, amikre eddig nem vonatkoztak a szabályok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X