nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Geoláda
Kincsek a horvát Baranyában

A geocaching-játékos GPS segítségével megtalálja a geoládákat, amelyekben „kincset” talál. Ezt magával viheti, de helyettesíti azt egy másikkal.

MTI | 2013. január 21.
|  

Kincskereső játékkal népszerűsítik horvát Baranyát, vagyis a Drávaszöget helyi turisztikai szakemberek – jelentette az Új Magyar Képes Újság horvátországi hetilap internetes kiadásában.  A Duna, a Dráva és a magyar országhatár közötti területen 20-30 geoládát rejt el február végéig a pélmonostori (Beli Manastir) Subra Consulting cég a baranyai idegenforgalmi közösséggel együttműködve. Jelenleg a projekt ismertetése és a rejtekhelyek koordinátáinak bejegyeztetése zajlik – mondta el Milica Milosavljević projektmenedzser az MTI-nek. Hozzátette, hogy horvát Baranyában eddig 11 geocaching-pont található, amelyek közül kettőt egy pécsi játékos helyezett el tavaly januárban.

A geocaching egy virtuális kincskereső játék, amely a természetjárást, a turizmust a modern műszaki technológiával ötvözi. Lényege, hogy a játékos műholdas navigációs rendszer segítségével megtalálja az elrejtett geoládákat, amelyekben „kincset”, apró ajándékot talál. A megtaláló a „kincset” magával viheti, de helyettesíti azt egy másikkal.

A geoládákat általában valamilyen nevezetesség, turisztikai látnivaló közelében helyezik el. A megtalálás tényét és idejét a játékos a dobozban lévő jegyzőkönyvben, illetve a geocaching-közösségek honlapján is közzéteszi. A kincsvadász a helyszínen készített fotóit, arról szerzett információit is felteheti a honlapra, amely ezáltal egy folyamatosan frissülő útikönyvvé válik. A játék 2000-ben az Egyesült Államokból indult, mára világszerte több millióan játsszák.

Az Eszéktől északra fekvő Drávaszögben van a többi között a madárrezervátumáról híres Kopácsi-rét, több magyar vonatkozású kastély, II. világháborús emlékhelyek, valamint a horvátországi magyar falvak többsége is. Gazdasága hagyományosan mezőgazdasági termelésen alapul, de az utóbbi években egyre több hazai és külföldi turista is felfedezi a vidéket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X