nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Városnézés interaktív útikönyvvel Debrecenben

GPS-es interaktív útikönyvet bérelhetnek a turisták Debrecenben; a 40. Debreceni Virágkarnevál rendezvényeire érkezők már ki is próbálhatják – jelentette az MTI Önkormányzati Sajtószolgálata (ÖS).

MTI | 2009. augusztus 19.
|  

A Pocket Guide nevű eszköz segítségével az érdeklődők saját tempójukban tekinthetik meg a látnivalókat, s a készüléknek köszönhetően a városnézés előtt nincs szükség útikönyvek vagy az internet böngészésére.

Ha egy turista összesen három órát szán a városnézésre, kiválaszthat és végigjárhat egyet az adott hosszúságú 3 beépített túra közül: a két javasolt látnivaló közötti séta idején a felhasználó a városról és annak történelméről hallhat érdekes történeteket. A készülék városkalauz-funkciója úgy működik, hogy egy nevezetesség közelébe érve a Pocket Guide automatikusan elindítja az ahhoz tartozó hangfelvételt, és a könnyebb azonosítás érdekében a kijelzőn láthatóvá válnak a nevezetességről készült képek. A lejátszás tetszőlegesen megállítható vagy tekerhető.

A kötetlen séta során is folyamatosan látható a turista aktuális pozíciója: az érdeklődő válogathat a rendszerben tárolt nevezetességek között, amelyek ikonjai érdekességüktől függően zöld, sárga vagy piros színnel jelennek meg a képernyőn.

A Pocket Guide szolgáltatást a Budapest-Pocket Guide Hungary Kft. 2008 őszén indította el Budapesten, és idén ősszel indítja el Bécs, Prága, Pozsony és Krakkó városában. Debrecen az első, amely a hazai vidéki városok közül csatlakozott a szolgáltatáshoz. A cívisvárosban a szolgáltatás a magyar mellett hamarosan angol és német nyelven is elérhető lesz.

A készülék napi bérleti díja 3 ezer forint, az alapdíjon felül a vendégeknek 10 ezer forintos kauciót vagy fényképes igazolványt kell letenniük, amelyet a bérleti időszak végén visszakapnak.

Az elérhető tartalmak újabb túraútvonalakkal, sőt megyei kitekintéssel is fognak bővülni, egyebek mellett a Hortobágyról és Hajdúszoboszlóról. További terv, hogy a múzeumokban tárlatvezetésre is használható legyen, vagy akár egy állatkerti séta során legyen útitárs. Különösen hasznos lenne ez a 2010-re teljes felújításon áteső Déri Múzeumban, de a Református Kollégiumban és a Református Nagytemplomban is nagyban segítené a turisták tájékozódását.

Az autós verzióban a navigáción túl a parkolási információk és a leparkolt kocsi megtalálásában is számíthatnak a sofőrök a készülékre. A tervek szerint a hálózat más magyarországi városokban is tovább bővül.

Információ
X