nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kicenzúrázták az elnök zuhanását

A türkmén államfő egy ünnepi lovasverseny befutójánál leesett lováról, de a bukást nem közvetíthették a helyi televíziók, és a jelen lévő újságíróktól, valamint a nézőktől is elkobozták a felvételeket – számolt be az esetről szerdán a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap internetes változata.

MTI | 2013. május 3.
|  

Gurbanguli Berdimuhamedov a türkmén lovasok napján, április 28-án rendezett versenyen vett részt és győzött. A célban azonban megbotlott a lova, így annak fején átbukva az elnök a földre zuhant. Az orosz újság online kiadásában is közzétett eurasianet.org honlapról átvett videofelvételen látható, hogy legalább 15-20 fekete öltönyös biztonsági ember azonnal a pályára sietett, körülvette a földön fekvő elnököt, aki kisvártatva felállt. A bicegő türkmén államfőt előbb a pálya kerítésén túl parkoló rendőrségi autókhoz akarták kísérni, de ő az időközben beérkező mentőhöz szaladt, és azzal távozott.

Ezt követően a lovaspálya tribünjén mintegy félóráig teljes csönd honolt. A nézők közül néhányan elsírták magukat, rossz hírtől tartva – számolt be a Ria Novosztyi orosz hírügynökség a BBC brit televízió helyszínen lévő munkatársára hivatkozva. A külföldi újságírókat arra kérték, hogy ne telefonálgassanak, ne készítsenek videofelvételt, és ne tájékoztassanak a történtekről. Udvariasan megkérték őket, hogy távolítsák el a „sportincidensről” készített felvételeket. Az újságírók ugyanis arról érdeklődtek, hogy valóban a türkmén elnök volt-e a balesetet szenvedett lovas.

A türkmén televízió adásából ugyan kivágták Berdimuhamedov bukását, és csak az elnök győzelméről számoltak be, de a közép-ázsiai ország hatóságai azt nem tudták megakadályozni, hogy a youtube internetes közösségi videómegosztóra felkerüljön a felvétel.

Gurbanguli Berdimuhamedov körülbelül 40 perc elteltével mintha mi sem történt volna, nemzeti viseletben megjelent az eredményhirdetésen és a közönség nagy tapsa közepette átvette a több mint 11 millió dolláros fődíjat, amelyet ígérete szerint a lósport fejlesztésére fordít.

A földgázban rendkívül gazdag közép-ázsiai ország vezetője a lósport rajongója. Egyben jó ismerője az Akhal tekini lónak, amely Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb fajtája.

Türkmenisztánban erős központosított elnöki hatalom létezik. Az államfőt, aki Saparmurat Niyazovot, a rendkívüli személyi kultuszt kiépítő türkménbasit követte 2007-ben az elnöki poszton, a februári elnökválasztáson elsöprő győzelmet aratott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X