nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Titkosította a kormány a kutatási eredményeket

A Hoffmann Rózsa által többször idézett, a Nemzeti alaptanterv támogatottságáról szóló kutatást még mindig nem hozták nyilvánosságra, sőt tíz évre titkosították azt. Ha a elolvassuk a feltett kérdéseket, és az abból levont következtetéseket, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a kutatást végző cég a közvélemény-kutatás módszertanával, a kérdőívek összeállításának alapjaival nem sokat bajlódott.

Edupress | 2012. július 20.
|  

Az államtitkárság döntés-előkészítő adatának minősül a közvélemény-kutatást végző cég neve és elérhetősége, így az oktatási államtitkárság nem adja ki, noha ez a cég készítette azt a kutatást, miszerint az új Nemzeti alaptanterv általános elfogadottsága nagyon magas.

A Hoffmann Rózsa által többször idézett, a Nemzeti alaptanterv támogatottságáról szóló kutatást még mindig nem hozták nyilvánosságra, sőt tíz évre titkosították azt – adta hírül a hir24.hu. Az ezerfős mintán elvégzett közvélemény-kutatás szerint a Nemzeti alaptantervet (NAT) nagy konszenzus övezi, a válaszadók 90 százaléka igennel felelt az azzal kapcsolatos kérdésekre. Ugyanakkor, ha a elolvassuk a feltett kérdéseket, és az abból levont következtetéseket, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a kutatást végző – egyébként a dokumentumban magát nem is nevesítő – cég a közvélemény-kutatás módszertanával, a kérdőívek összeállításának alapjaival nem sokat bajlódott. Az eredmények így sem azt nem mutatják, hogy a közvélemény támogatja a Nemzeti alaptantervet, sem azt, hogy ellenzi – olvasható a nepszava.hu-n.

Az államtitkárság azzal az indokkal titkosította a dokumentumot, hogy a közvélemény-kutatást végző cég neve és elérhetősége az államtitkárság döntés-előkészítő adatának minősül – ezek pedig az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvánosak. Az atlatszo.hu jogi álláspontja szerint viszont az a tény, hogy ki végezte el a közvélemény-kutatást nem minősülhet döntés-előkészítéssel összefüggő adatnak, így azt nyilvánosságra kellene hozni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2012. július 20. 17:50

Aha, szóval magyarul hazugság az egész. Ha ez így lenne, akkor nem titkosították volna, teljesen egyértelmű, hogy azért titkosították, mert Hoffmann Rózsának nem tetszett a kutatás eredménye...

Információ
X