nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tönk széle
Kanadában betiltották a Money for Nothingot

Huszonhat évvel a megjelenése után „buzi”-zás miatt tiltották be a Dire Straits legendás számát.

nyest.hu | 2011. február 24.
|  

A Kanadai Műsorsugárzási Tanács (Canadian Broadcasts Standards Council) döntése értelmében ezentúl a kanadai rádiók nem játszhatják módosítás nélkül a Dire Straits Money for Nothing című számát. (A kifogásolt elemeket kiszerkesztve azonban igen.) A döntést hallgatói panasz nyomán hozták meg: a számban háromszor is elhangzó faggot 'buzi' szó állítólag súlyosan sértő a homo- és biszexuálisokra nézve.

A kifogásolt szó a következő kontextusokban hangzik el:

The little faggot with the earring and the makeup.

Yeah, buddy, that’s his own hair

A kis buzi fülbevalóval és sminkben

igen, öcsém, ez a saját haja

Illetve:

That little faggot's got his own jet airplane.

That little faggot, he’s a millionaire

Annak a kis buzinak saját sugárhajtású repülőgépe van,

Az a kis buzi, az egy milliomos

A tanács szerint korábban a faggot szó teljesen vagy legalábbis részben elfogadjhatónak minősült, ma már nem az: a társadalom értékítélete az elmúlt negyed század során megváltozott.

Miről szól a szöveg?

A szöveget Mark Knopfler, a Dire Straits frontembere és Sting együtt írták. Az egyes szám első személyben szóló dalban egy egyszerű bútorszállító munkás kommentálja az MTV adását. Szerinte a zenészek semmilyen munkát nem végeznek, így kapnak „pénzt semmiért és csajokat ingyen”. Ezzel szemben ő, a bútorszállító végez valódi munkát...

A szöveg alapjait Knopfler egy New York-i boltban jegyezte fel, ahol egy valódi bútorszállító hasonlóképpen kommentálta az MTV-t. A dal tehát egy ellesett életkép.

A dal maga senkit nem buziz le, hanem egy frusztrált, féltékeny emberről szól, aki mások sikerességét látva mindenfélének elmondja őket. A dal tehát nem a homoszexuálisok, hanem a buzizók ellen szól. A dal betiltása ellen Facebook-csoport is alakult, de jelenleg csupán 114 tagot számlál.

Források

'Homophobic' Dire Straits hit Money For Nothing banned from radio... 26 years after its release

That little faggot, he's a millionaire

Money for Nothing (song)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Nyenyi 2011. december 29. 19:27

Nem áldoztuk fel a meleg szavunkat, csak szeretnék. Mindenki vallja magát melegnek - mert tényleg az, ha még tudja bárminek vallani magát az ember - akár homo- akár hetero- vagy biszexuális!

1 tarto 2011. február 24. 14:25

Veszélyben a sajtószabadság! Vagy most nem? Ki is dönti el, hogy hol és mikor mit szabad? Őrült világ! Értékek nem, csak érdekek számítanak. Azért engem mindig zavarni fog, hogy nem fűzhet már meleg barátság senkihez, hacsak nem vagyok buzi. Sajnálom a `meleg` szavunk feláldozását, lehetett volna valami mást is találni.

Információ
X