nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cenzúra: mit lehet tenni ellene?

Ki bizakodóan, ki felháborodottan nyilatkozik róla, de az biztos, hogy a médiában dolgozók munkáját meghatározza a nagy mumus: a cenzúra.

MTI | 2010. február 16.
|  

A szabadúszó és az internetes sajtóban dolgozó újságírók számának növekedése egyrészt sebezhetőbbé tette a sajtót a cenzúrával szemben, másrészt viszont az új média segít az elnyomó törekvések iránti figyelem felkeltésében – jelentette ki szerdán a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nemzetközi szervezet.

A New York-i székhelyű testület éves jelentését ismertető tokiói sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szabadúszók és helyi tudósítók az őket védő szervezetek híján nagyobb eséllyel kénytelenek szembenézni diktátorok, kormányok és militáns csoportok elnyomó törekvéseivel.

Ugyanakkor a blogok, online közösségi hálózatok és más új típusú fórumok sokat segítettek abban, hogy a világ számára láthatóvá tették az Iránban bebörtönzött újságírók problémáját a vitatott júniusi választásokat követő időszakban. Az ezután egyre erősödő nemzetközi nyomásnak köszönhetően szabadult ki a Newsweek tudósítója, Maziar Bahari és szabadúszó Roxana Saberi.

„Ha sikerül elérni egy kritikus tömeget, ha a »blogoszféra« felbolydul, ha sikerül rávenni embereket a fórumokon való tiltakozásra, petíciók aláírására vagy információk terjesztésére a közösségi portálokon, akkor a vezető média figyelme is felkelthető, s láncreakció indulhat el, és hatni lehet a kormányokra is” – mondta Joel Simon, a CPJ ügyvezetője a sajtókonferencián.

A sajtószabadságért küzdő jogvédők kemény ellenállásba ütköznek Kínában, ahol a cenzúra szoros felügyelete az internet felett akadályozza a jogsértésekről szóló információk megszerzését. „Az ellenőrzési technikák fejlődnek, és olyannyira finomodnak, hogy a helyiek számára egyre nehezebb lesz információkat szerezni a korlátozásokról, bebörtönzésekről, kapcsolatot teremteni velünk vagy más, tengerentúli partnereikkel, a világsajtóval” – hangsúlyozta Madeline Earp, a CPJ ázsiai programjának vezetője.

A világ legnagyobb internetes keresőjét üzemeltető Google a múlt hónapban azzal fenyegetőzött, hogy bezárja kínai portálját, és a cég kivonul az országból az egyre keményebb cenzúra és az internetes támadássorozat miatt. Earp azonban kijelentette: a kínai bloggerek továbbra sem adják fel, hogy a hatósági korlátokat megkerüljék.

„A célpont folyton mozog: sosem lehet tudni, milyen újdonsággal állnak elő a párbeszéd megakadályozására. Ez a hatóságok agresszivitása. Az emberek pedig nyomban gondolkodni kezdenek, mondván: rendben, most ez a helyzet, de mi továbbra is felszínre akarjuk hozni az igazságot – mi legyen akkor a következő lépésünk?” – tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X