nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem vicc
Jön az orosz iPad!

Iskolásoknak szánt új orosz táblagépet mutatott be Anatolij Csubajsz, a Rosznano nanotechnológiai állami korporáció elnöke Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek, aki a Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint ezzel rövid időn belül másodszor vált az élenjáró orosz technológia áldozatává.

MTI | 2011. augusztus 22.
|  

A lap értesülései szerint az új táblagépet a tanév elejétől szándékoznak kipróbálni néhány iskolában, de novemberben már kezdik építeni Zelenogradban a gyárat, ahol az „orosz iPad” készül majd.

„Vlagyimir Putyin rövid időn belül második alkalommal válik az élenjáró orosz technológia áldozatává. Nem olyan régen mutatták be neki az iPhone orosz konkurensét, most pedig az orosz »iPad-et«. A forgatókönyv ugyanaz: a két gadzset messzemenően nem orosz gyártmány, hanem kínai alkatrészekből szerelik össze. Dizájnja és karakterisztikája alapján egyik sem ér a tengerentúli vetélytársak közelébe sem, mindkettő jóval drágább azoknál, és egyik sem fog vevőre találni” – írta a Moszkovszkij Komszomolec.

Jön az orosz iPad!
Forrás: mk.ru

A lap szerint az új vívmány színes képernyővel és wifivel rendelkezik, képes videókat és zenét lejátszani. De több mint 70 ezer forintnak megfelelő összeg „egy szerkezetért, amely nem tud mást, mint szövegeket és képeket megjeleníteni”, messze túl sok.

Az orosz újság úgy tudja, hogy az orosz „elektronikus tankönyvet” a brit Plastic Logic társaság gyártja majd, amely a Rosznanótól 700 millió dollárt kapott a zelenogradi gyár építésére. „A Plastic Logic első termékének, a Que ProReader elektronikus könyvolvasónak még tavaly piacra kellett volna kerülni, közzétették az árát és megállapodtak tartalomszolgáltatókkal is, de a piacra dobást többször elhalasztották, és végül lemondták. Most a megbukott brit szerkezet orosz fejlesztésként született újjá” – írta a lap.

Az ügy azonban talán nem ennyire sötét. A Plastic Logic ugyanis olyan újítást fejlesztett ki, amely hajlékony képernyők gyártását teszi lehetővé. Mivel a technológia lényegesen olcsóbb az eddigieknél, a brit cég megtörheti az ázsiai cégek monopóliumát a képernyőgyártásban. A Plastic Logic most eladó, és korábbi orosz sajtóértesülések szerint a Rosznano meg akarja vásárolni, ez esetben pedig Oroszország valóban élenjáró technológiákra tehet szert.

Orosz technológia a folklórban

– Milyen az orosz kontaklencse?

– Normál SZTK-lencse, csak a szélét be kell gyûrni a bõr alá.

– Milyen az orosz számítógép?

– Négy ember kell hozzá: az egyik nézi a monitort, a második ugrál a billentyűzeten ide-oda, a harmadik tekeri a kurblit, a negyedik pedig lapátolja a szenet.

– Milyen az orosz törpe?
– A világon a legnagyobb.

Ön mit gondol, milyen lesz az orosz iPad?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 horsz 2011. augusztus 24. 11:10

Amúgy meg gondolom mindenki tudja, hogy az oroszok szállítják mind az Airbus 380-as mind a Boeing Dreamliner-hez szükséges titán, illetve azok ötvözeteit? Ezenkívűl több száz orosz mérnök dolgozott és dolgozik ezen gépek elektronikai illetve aerodinamikai berendezésein...

Nem mondok semmit, de a Google-t is bizony többek között nekik köszönhetjük...

A legjobb mélytengeri kutatórobotjaik nekik vannak, illetve a legjobb atomjégtörőik is, amelyen gyakran segítik meg a külföldi és saját hajóikat az Északi-sarki vizeken illetve a Barents-tengeren...

Már az amcsik is elismerték, hogy számos hordozórakéta, amit az oroszok használnak jobb minőségű, illetve olcsóbb működtetést biztosít mint bármely más rakéta...

Nem hiába a ruszkik szállítják most az összes motyót fel...

De volt nekik egy Burán nevezetű űrsiklójuk is, nézzetek utána a neten, sajnos az is jobb volt az amcsi társánál, csak hát összeomlott a Szu, és jött a 90-es évek pénztelensége...

Namármost, nézzetek utána, hogy hány orosz találmány segíti a távközlést??? Na tudja valaki???

És hány orosz programozó van az első tízben, megsúgom több mint a fele...

Ezt még folytathatnám, hogy a gyerekbénulás ellenszere stb stb....

Csak azért írtam le, mivel foglalkozom többek között Oroszországgal, nem keverendő össze Ukrajnával,,, és már elég unalmasak a sztereotípiák, amelyeket alkotunk más nemzetekről, pl: milyen a román szendvics? Két kenyér közt egy harmadik..

Szánalmas...

Ide hozhetnám azt is, hogy milyen a jó magyar pálinka? Hát a szlovák. Mert a neve szláv nyelven égetett szeszt jelent...

Ennyi uraim...

Csak olvassanak többet és máris gazdagabb lesz a szókincsük a tudáson kjvül...

5 horsz 2011. augusztus 24. 10:47

És milyen lesz a magyar IPad???

Már van, csak akkora HUNGARICUM, hogy még a kormány sem látta.......................

4 Pesta 2011. augusztus 22. 19:22

Gondolom, a ruszki zsebkendőt mindenki ismeri. :)) Nálunk egy „jómunkásember" ruszki weimarnak hívta a lapátot. (A Weimar egy rakodógéptípus.)

- Hogy hívják oroszul a speed-et? - Uzsgyi.

- Mit veszel észre, ha egy amerikai lehallgatóberendezés van a helyiségben? - Semmit. - És mit veszel észre, ha egy orosz lehallgatóberendezés van a helyiségben? - Eggyel több a szekrény.

- Milyen volt az első orosz atomreaktor? - Kirobbanó siker!

- Honnan ismerhető fel az orosz mikrochip? - Elég messziről...

- Milyen az orosz kommunikációs rendszer? - Inter-nyet.

Szóval milyen lesz a ruszki iPad? Három ember kell hozzá: az egyik nézi a képernyőt, a másik tartja fölötte a lámpát, a harmadik meg a hörcsögöket dobálja a mókuskerekes áramfejlesztőbe.

3 El Mexicano 2011. augusztus 22. 12:49

@Angry Bird: Akkor már inkább YoPedo, de ezt inkább nem fordítom le. :D

Amúgy az őrült spanyolok képesek voltak csinálni a YouTube mintájára – hogy nekik is értelmes legyen – egy "YoTuve" videómegosztót (yo tuve = 'kellett nekem [hogy megnézzem]').

2 Angry Bird 2011. augusztus 22. 11:11

@El Mexicano: Ja a mexikói iPadet meg úgy hogy YoPaddo. :DDD

1 El Mexicano 2011. augusztus 22. 10:43

És majd úgy hívják, hogy i-Pjagy? :)))

Információ
X