nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az orosz közigazgatás átáll a linuxra

Nyílt forrásra vált a teljes orosz állami szféra. Az eddig kudarcos elképzelések után az átállást a miniszterelnöki akarat gyorsítja fel.

IT café, Dajkó Pál | 2010. december 29.
|  

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök december 17-én látta le kézjegyével azt az ütemezési tervezetet, mely szerint 2011 és 2015 között az állami hatóságok és a szövetségi költségvetési szervezetek informatikai rendszereit fokozatosan át kell állítani nyílt forrású szoftverekre – számolt be az eseményről az orosz technológiai portál, a Cnews.

A nyilvánosságra hozott tervezet részletes bontásban tartalmazza a megteendő lépéseket, azok határidejét és a végrehajtásért felelős, érintett hatóságok, szervezetek nevét. Elsőként a jövő év harmadik negyedévéig ki kell választani a használandó technológiák, szoftveres megoldások specifikációját. Ezt követően 2012 második negyedévétől kezdve indulnak a pilotprogramok, az intézmények ekkortól férhetnek hozzá a kiválasztott szoftverek egy alapcsomagjához, majd a válogatás, az újabb megoldások elfogadása 2014 harmadik negyedévében zárul le. Ilja Masszuh, távközlési miniszterhelyettes felhívta arra is a figyelmet, hogy 2012-ben létrehoznak egy „nemzeti repozitóriumot”, egy olyan gyűjteményt, ahonnan az érintett hivatalok szoftvereket, alkalmazásokat válogathatnak. A folyamatos (és a jövőben is kötelező) frissítések igyekeznek majd biztosítani az egységességet, garantálni a védettséget. A rendszerek felkészítése a teljes éles üzemre 2014 és 2015 között zajlik majd.

Oroszországban messze nem ez az első lépés a nyílt forrású technológiák használatának terjesztése irányában, a kormányzati átállás terve már 2007-ben megjelent mint koncepció, de ez a folyamat a politikai változások miatt kissé lelassult. Ugyanakkor kormányzati ösztönzésre az oktatásban már folyik az átállás a Linux-alapú rendszerekre – az állam ugyan nem tiltja mondjuk Windowsok használatát az iskolákban, de a zárt kódú rendszereket használó intézményeknek nem ad támogatást, a felmerülő költségeket maguknak kell állniuk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X