nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az orosz kereső nem adja meg magát a Google-nak

A népszerűséget kihasználva üzletileg és fejlesztésekben is tartják a lépést a nagy amerikai versenytárssal.

IT café, Dajkó Pál | 2010. december 20.
|  

Nagyon kevés olyan ország maradt már, mely az internetes keresők terén még nem hódolt be a Google-nak, Kína és Csehország mellett ilyen például Oroszország is, ahol egy helyi szolgáltatás, a tőzsdére nemrég bevezetett és a részvénykibocsátással másfél milliárd dollárt begyűjtő Jandeksz a piacvezető.

A Jandeksz láthatóan meg akarja őrizni pozícióját, ugyanis múlt héten újabb fejlesztéssel jelentkeztek, blogjuk tudósítása szerint keresőjüket egy szemantikus szolgáltatással egészítették ki. A Szpektr (spektrum) nevű technológia elemei már ismerősek lehetnek máshonnan is, de ez a cég szerint saját fejlesztés. Ez a módszer két alapelemből áll össze: a keresőszavakat, illetve az azokra adandó találatokat kategorizálja, így azok tematikus gyűjtésben jelennek meg, emellett az egyéni felhasználó szokásait elemezve igyekeznek az illető számára leginkább releváns találatokat kiemelni, előre rangsorolni.

Mindebben az összehangolás az érdekes: ha például egy adott keresésre szemantikusan több válasz is adható kategória szerint (Beethoven: a zenedarabok, a zeneszerző személye, a nagy böszme bernáthegyi a hollywoodi filmből stb.), akkor fontos az, hogy az ígéretek szerint a kereső a felhasználó érdeklődési köréhez (személyek, zenék, filmek, vagy bármi más) szabja a rangsorolást. Vagy ha a Drakula szóra keres rá valaki, akkor attól függ a találati lista, hogy az illető filmrajongó, olvasni szerető vagy éppen pornókedvelő-e.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2010. december 20. 12:08

@peripetia:

Kedves Olvasó!

A tudomány és a technika világában bevált szokás, hogy mások ötleteit is felhasználják az új fejlesztésekhez. Ez nem újdonság, pl. a kereket sem találja fel újra minden autógyártó. Mire alapozza, hogy a Jandeksz túllépte azokat a kereteket, melyek ilyenkor a törvényességet és tisztességet jelentik?

1 peripetia 2010. december 20. 11:28

Vajon a kínaiakkal egyetemben honnan lopták? Ezek is, meg a kínaiak is arcátlanul, de jobb szó a pofátlanul, koppintanak, majd beállítják, hogy a rendszerük milyen életre való, tudományosan élenjáró. Pedig csak egyszerűen tolvajok.

Információ
X