nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Játékország

A magyar játékgyártás 1945 és 1989 közötti történetébe enged bepillantást a Közlekedési Múzeum új kiállítása. A tárlaton megismerkedhetünk az egykori magyarországi szocialista tervgazdaság ipari- és gazdasági szerkezetével is.

nyest.hu | 2012. december 8.
|  

A bakelit Pobjedától a holdautón keresztül a bűvös kockáig – a magyar játékgyártás történetét mutatja be 1945-1989-között a Játékország című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat a játékokon keresztül a korszak gazdaságirányítási rendszerébe és az ipari termelés sajátosságaiba is bepillantást ad. A kiállított több mint 300 játék között láthatók prototípusok, filléres trafikáruk, illetve olyan játékok, amelyek évtizedeken keresztül minden gyerekszobában megtalálhatók voltak, valamint olyanok, amelyek 50 éve népszerűek és a mai napig kaphatók. Sok közülük működés közben tekinthető meg.

Játékország autóparkja
Játékország autóparkja
(Forrás: Közlekedési Múzeum)

A kiállítás a gyártási folyamatokba is bepillantást enged, így a látogatók találkozhatnak a mindmáig népszerű retró játékokon felül olyan egyedi ritkaságokkal is, mint az Ikarus 630-ast mintázó „Elektróbusz” egyetlen fellelhető prototípusa, a 0-ás méretarányú Kandó-villanymozdony tanulmányterve, illetve azok az eredeti műszaki rajzok, amelyek alapján a legnagyobb hazai játékgyártó vállalat, az egykori Lemezárugyár népszerű játékait gyártották. A kiállításban felelevenítenek egy ’70-es évek végi panel lakásbelsőt, a korra jellemző játékokkal, illetve egy 1950-es éveket idéző játéktervező irodát, ahol a ideológiai szempontok alapján tervezték az új játékokat.

A játékok – hasonlóan szinte minden magyar termékhez – 1945 és 1989 között jellemzően három szektorban, az állami vállalatoknál, az ipari termelőszövetkezeteknél (az ötéves tervek előirányzatai szerint), illetve a maszekoknál, a sokszor tűrt, néha támogatott kisiparosoknál készültek. Így a játékokon keresztül bepillantást kapunk az egykori magyarországi szocialista tervgazdaság ipari- és gazdasági szerkezetébe is. A kiállításhoz jelentős mértékben hozzájárultak a magángyűjtők, akik gyűjteményük féltett kincseit bocsájtották a múzeum rendelkezésére. A kiállítás 2013. június 19-ig látható a Közlekedési Múzeumban (XIV. kerület, Városligeti krt. 11).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X