nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Meztelen férfiak
– de nem a Facebookon!

A Facebook eltávolította a bécsi Leopoldmuseum által közzétett, a Meztelen férfiak című kiállítást reklámozó posztokat. A hozzászólások szerint a művészetet nem lehet cenzúrázni akkor sem, ha provokatív.

MTI | 2012. október 24.
|  

Vihart kavart a bécsi Leopold Múzeum a Meztelen férfiak című kiállításának plakátjával. A Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című kiállítás pénteken nyílt meg az egyik leghíresebb bécsi múzeumban. A Leopold Múzeum január 28-ig látogatható kiállítása azt a témát járja körül, hogyan jelenik meg az elmúlt két évszázad nyugati művészetében a meztelen férfitest és hogyan változott a férfi társadalmi szerepéről alkotott felfogás.

A múzeum a 300 kiállítási tárgy közül az egyiket, a Pierre&Gilles francia alkotópáros Vive la France (Éljen Franciaország!) című fotóját tette a városszerte kiragasztott plakátokra. A képen három izmos fiatal férfi - egy fekete bőrű, egy arab és egy fehér - látható egy futballstadionban. Körülöttük a levegőben a francia zászló színeiben pompázó konfetti hullik és semmi más nincs rajtuk, mint kék, fehér és vörös zokni, valamint futballcipő.

Meztelen férfiak<br />– de nem a Facebookon!
Meztelen férfiak
– de nem a Facebookon!
(Forrás: leopold.org)

Miután sokan sértőnek találták a plakátokat és panaszok özöne érkezett a múzeumhoz, a posztereken – legalábbis egy részükön – utólag kitakarták az intim részeket. A Facebook közösségi portál már korábban eltávolította a múzeum által közzétett és az eredeti plakátot bemutató posztokat. A közösségi portálon közzétett hozzászólások szerint mások nem találnak kivetnivalót a ruhátlan férfiak látványában és úgy érvelnek, hogy a művészetet nem lehet cenzúrázni akkor sem, ha provokatív.

„Nem olcsó reklámfogásnak szántuk, de természetesen figyelmet akartunk kelteni. Úgy gondoljuk, hogy az embereket szembesíteni lehet a meztelen igazsággal” – mondta Tobias Natter múzeumigazgató egy sajtótájékoztatón. „A városban egy másik plakát egy Gustav Klimt-kiállítást reklámoz. Azon a női alak csak egy nyakláncot visel és mégsem háborodik fel rajta senki” – mutatott rá.

Meztelen férfiak<br />– de nem a Facebookon!
Meztelen férfiak
– de nem a Facebookon!
(Forrás: www.leopoldmuseum.org/)

A plakáttal ellentétben nem okozott felháborodást a kiállítás egy másik reklámja, Ilse Haider salzburgi képzőművész Mr. Big című alkotásának felnagyított mása. A múzeum előtt elhelyezett, ádámkosztümöt viselő, négy méter magas fekvő férfialak előtt sok arra járó turista megáll fényképezkedni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X