nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemzeti óvoda
Hogy kerül a pénisz az asztalra?

Lassan az összes online hírportál közli annak a 10. osztályosoknak szóló irodalomtankönyvnek a borítóképét, amelyen egy állítólagos pénisz éktelenkedik. A kommentelők pedig már értelmezik is, kinek-minek szól és ki üzent… Mi közöljük a szerző álláspontját, és elszomorodunk a kattintásháború természetén.

nyest.hu | 2013. szeptember 9.
|  

Eddig nem tudtuk, milyen az, amikor az internetes nagyközönségből egyszerre bújik elő a kiskamasz. Most megtudtuk– köszönhetően az Origónak, ami ország-világ szeme elé tárta egy anonim tanár Facebook-bejegyzésére alapozva, hogy a ma forgalomban lévő irodalomtankönyvek egyik legmodernebbike és legjobbika a 10. osztályosoknak szóló kötet címlapján egy péniszt ábrázol. A szenzációs hírre persze gyorsan lecsapott több más internetes média is: ki ne akarna a címlapon irodalom-tankönyvi péniszt villantani. Ki ne akarna ezzel előállni éppen most, amikor úgyis a fél magyar internet a közoktatás vélt vagy valós botrányaitól hangos?

Abba talán nem érdemes hosszan belemennünk, hogy mennyiben van igazuk a tankönyv címlapján péniszt vizionálóknak, és mennyiben kellett segítségül hívniuk kiskamaszkori fantáziáikat, hogy ráismerjenek a csalhatatlan jelre. Az már érdekesebb, hogy az újságírók által „jól látható pénisz”-ként aposztrofált valami egy deszkakerítésen látható igen kis méretű hiba vagy véset. Persze, mint tudjuk, nem a méret a lényeg… Hanem a központi helyzet: hogy az „ábra” a címlap cím alatti területének kellős közepén helyezkedik el (vagy egyszerűen: áll). Az meg még ennél is érdekesebb, hogy a közösségi média hermeneuta-hajlamú közönsége azonnal értelmezni kezdte a jelenséget.

Van, aki csak azon viccelődik, hogy a kötetben szereplő felvilágosodás irodalma ihlette a képválasztást. Mások – nyilván más korakamaszkori élményeket mozgósítva – a romantika irodalmával kötötték össze a képet. Voltak azonban nagyobb és komolyabb ívekben gondolkodó interpretátorok is: egyesek szerint a könyv készítői ilyen furmányos módon mutattak be a közoktatás (és az ország) irányítóinak. Mások szerint azonban a képpel a diákoknak és a szülőknek üzen a kiadó: nesztek, úgyis ezt kell megtanulni. Abban mindannyian egyetértenek, hogy az állítólagos ábra tankönyvre kerülése nem lehet véletlen.

És Ön mit lát ezen a borítón?
És Ön mit lát ezen a borítón?
(Forrás: ntk.hu)

Még egy dologban közösek eddig a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK; volt Nemzeti Tankönyvkiadó) 10. osztályosoknak készült irodalomtankönyvének értelmezői: abban, hogy eddig mindannyian csak a címlapig jutottak, a könyvet sajnálatos módon még nem sikerült kinyitniuk. Ha megtették volna, akkor tudnák, hogy egy több mint tíz éve létező, folyamatosan alakuló, sokadik átdolgozott kiadásait élő tankönyvsorozat kötetéről van szó. A sorozat – túlzás nélkül mondhatjuk – a Magyarországon létező tankönyvek közül mind irodalomszemléletében, mind pedig módszertanában messze az egyik legmodernebb és legjobb. A könyv szerzője, Pethőné Nagy Csilla a kooperatív módszerek egyik meghonosítója az irodalomtanításban, a befogadás-központú és képességfejlesztő magyartanítás egyik úttörője, akit a nyest olvasói a Módszeresen című sorozatunkból már ismerhetnek.

A szerző maga is reagált az Origo és az Eduline botránykeltő cikkére saját Facebook-oldalán. Bejegyzéséből az is kiderül, hogy a hír egyáltalán nem aktuális, hiszen már tavaly is terítéken volt a pénisz, csak talán ekkora nyilvánosságot akkor nem kapott:

Az Eduline egyik munkatársa kipécézte a 10.-es irodalomkönyvem borítóját. Bár ez a téma már tavaly is ment. És lám, nem cseréltük le a borítót, direkt nem akartunk belemenni ebbe a méltatlan játékba. Lehet, hogy egyeseknek pénisz jut eszébe, (de akkor már miért nem phallosz mint teremtőerő?) de legyen ez az ő asszociációs szabadságuk. Nincs semmi mögöttes tartalom. 13 éve dolgozom ezen a projekten, szerintem pedagógiai, módszertani, szakmai szempontból a legkorszerűbb irodalomkönyv, amit a kiadóban nagy gondossággal szerkesztettek, s amit sok tanuló és tanár kedvel. Én büszke vagyok rá, borítóstul. (Jelzem, a 9-12.-es koncepció négy anyag volt: kő, fa, fém, üveg, ez viszont metaforikus jelentéssel.) Sajnálatos, hogy vannak, akik ilyen mondvacsinált ürüggyel és problémával okoznak másoknak szomorú perceket. Hogy befogadó-központú, hogy interaktív, hogy gondolkodni tanít, az persze, sokakat nem érdekel. Ez egy ilyen ország.

Pethőné Nagy Csilla, a tankönyv szerzője

Bár nem gondoljuk, hogy a média valamilyen átgondolt támadást indítana mostani akciójával a tankönyvsorozat ellen, sokkal inkább a „jobb ma egy pénisz a címlapon, mint nem”-elv érvényesülését látjuk, az ilyenfajta „botrány” biztosan nem tesz jót az irodalomtanítás megújulásának, és végső soron a tanítás/tanulás eredményességének sem. A kattintásháború persze kemény dolog, és nem lehet mindig tekintettel lenni arra, hogy ki vagy mi esik neki áldozatul, de éppen ezért csak biztatnánk mindenkit arra, hogy lapozzon bele a „péniszes” címlapú tankönyvbe, és olvasson, tanuljon belőle.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
19 geo 2014. augusztus 25. 01:47

18@tenegri:

Ko:szo:no:m az u’tbaigazita’st.

Most ma’r mege’rtem, milyen egyszeru”en megto:rte’nhet, hogy valaki te’vede’se’t hivata’ske’nt kezeli – ebben e’s ma’s esetben egy ege’sz orsza’ggal/nyelvko:zo:sse’ggel (so”t az ege’sz vila’ggal) pro’ba’lja elhitetni, hogy neki van igaza.

Ezuta’n ke’tszer olvasok el minden cikket.

18 tenegri 2014. augusztus 24. 21:53

@geo: A nyestes képillusztráció nem az ominózus könyv borítóját ábrázolja, hanem egy másikat (még csak nem is 10., hanem 9. osztályos), s bizonyára azért került ide, hátha azon is találnak a szemfüles olvasók valami hasonlóan lényegeset. A cikkben tárgyalt képet az első bekezdésben linkelt oldalon lehet megnézni.

17 geo 2014. augusztus 24. 21:24

Ha valaki deszkakerite'snek la'tja a ko"falat, akkor a lo"re'sablakot is ba'rmife'leke'ppen magyara'zhatja.

Ku:lfo:ldo:n e'lve'n, csak most tala'lkoztam a te'ma'val, e's ha ko:zben Mo.-n ma'r egy jo'szemu" le'ny hasonlo' ne'zetre jutott, sajna'lom, hogy ke'stem megfigyele'semmel.

16 Diczkó 2013. szeptember 13. 15:17

Szemérmetes dolog lenne bekötni a tankönyveket mindjárt az első napon, mint ahogy az régen szokás volt. De nem előre gyártott átlátszó műanyag fóliába, hanem lehetőleg dísztelen, egyszínű csomagolópapírba, annak rendje és módja szerint. Ez a kétség kívül botrányos címlap, ha nem is annak szánták, de kódolt üzenetként is felfogható.

15 El Vaquero 2013. szeptember 13. 14:22

@Fejes László (nyest.hu): de olvastam, hogy milyen modern meg möhöhö könyv, de azt bárki írhatja. Ismerve a közoktatás jelenlegi állapotát, előre borítékolom, hogy elsírnám magam tőle.

@szigetva: jobb, ha El Pedro nem próbálkozik most egy darabig az ellenvakerolásokkal, mert a khjúbozós khouprö dáksönözése miatt szépen sarokba lett állítva egy időre. Szóval szerintem inkább ne vitatkozzunk gázügyben.

14 Fejes László (nyest.hu) 2013. szeptember 13. 13:49

@szigetva: Ami még kínosabb, hogy az is kiderül belőle, hogy nem csak a véleményezett könyvet nem olvasta, de még a cikket sem.

13 szigetva 2013. szeptember 13. 13:10

@El Vaquero: „nekem inkább a könyv tartalmától állna égnek a hajam. Még jó, hogy nem ismerem a könyvet” Ez így együtt elég gáz.

12 El Vaquero 2013. szeptember 13. 12:46

Aki tette ezt a rendkívül nagy és szellemileg csúcs megfigyelést, azt élére fordított léccel verném agyon, mert egy unatkozó hülye. Inkább csinált volna valami értelmeset.

Az meg gondolom csak a kisebb része, hogy péniszt lehet beleképzelni a borítókép egy részletébe, de szerintem nekem inkább a könyv tartalmától állna égnek a hajam. Még jó, hogy nem ismerem a könyvet, valahogy nem is vágyom rá. Pont elég az szegény kölköknek, akiket ezzel kínoznak ahelyett, hogy értelmes dolgot tanítanának vele, amitől egy életben is használható készsége fejlődik.

11 Sigmoid 2013. szeptember 12. 23:13

@winnetou: "gondolom, médium lenne a helyes, egyes számban."

Igen, de kizárólag csak akkor, ha arra gondolsz, hogy szellemidéző vénkisasszonyok rohanták le a témát.

10 Sigmoid 2013. szeptember 12. 23:10

"Szerintem ez valami demonstráció

Te nem csak véletlen mutatod magad

Mint lepedőbe bújt kísértetalak"

www.youtube.com/watch?v=xmnxzVQM4jU

9 Galván Tivadar 2013. szeptember 10. 17:29

@szigetva: "gondolom, médium lenne a helyes, egyes számban": mindegy az; a Magyar nem foglalkozik az ilyen nüanszokkal. Az a lényeg, hogy külföldiül legyen mondva.

8 Fejes László (nyest.hu) 2013. szeptember 10. 09:12

Érdekes, máshol akkor sincs botrány, ha valóban sikamlós lesz egy könyv címlapja. Mint pl. a cseh etimológiai szótáré: www.nyest.hu/hirek/tevedesek-es-trefak-a-szotarakban

7 szigetva 2013. szeptember 9. 23:17

@winnetou: „"lecsapott több más internetes média is..." - gondolom, médium lenne a helyes, egyes számban.” Rosszul gondolod:

www.nyest.hu/hirek/medium-media-mediumok-mediak

seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/54.html

6 winnetou 2013. szeptember 9. 23:12

"lecsapott több más internetes média is..." - gondolom, médium lenne a helyes, egyes számban.

A borító tényleg elég szerencsétlen (?) választás. Lehet, hogy újra kéne csinálni az egész sorozatot... de ha marad, biztos, hogy minden tizedikes jól fog szórakozni rajta, talán kár lenne őket megfosztani ettől (:

Igaz, a szerves fejlődést nem biztos, hogy egy korhadó, vénséges deszka szimbolizálja legjobban.

Végül hozzáteszem én is a magam elméletét: szerintem ez nem pénisz, hanem középső ujj, amivel a tervező a Tankcsapda iránti rajongását fejezte ki (=

5 Roland2 2013. szeptember 9. 21:46

Fasza könyv lehet...

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X