nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy boldogulnak az iskolások a pénzügyekkel?

Jól teljesítenek a gyerekek a pénzügyi szituációs feladatokban és megértik a pénzügyi, gazdasági információkat tartalmazó szövegeket, viszont a családi költségvetésben nehezen igazodnak el – derült ki abból a tudásversenyből, amelyet másodszor rendeztek meg a fiatalok oktatása jegyében.

MTI | 2012. május 25.
|  

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! elnevezésű tudásversenyének célja az általános iskolások ismereteinek bővítése. Idén 539 3–5 fős csapat és 226 iskola nevezett a megmérettetésre az ország minden területéről.

Az 1–2. osztályosok versenyét a budapesti csapat, a 3–4. osztályosokét a mányi csapat, a 7–8. osztályosok között pedig a mezőberényi csapat nyert – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

A verseny feladatainak összeállítói törekedtek arra, hogy a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos feladatokkal tegyék próbára a gyerekek tudását. A verseny során számos, a gyakorlati életben is előforduló szituáció elé állították a gyerekeket, valamint különböző típusú, a mindennapokhoz és a pénzügyekhez kötődő szöveges feladatot dolgoztak ki az általános iskolások számára. A feladatok között szerepelt boltos játék, családi költségvetés összeállítása, költségcsökkentő játék, pénzügyi tájékoztató illetve lakásvásárlással kapcsolatos szöveg megértése és feldolgozása is.

A tapasztalatok szerint ha a gyerekek tisztában vannak az alapvető gazdasági fogalmakkal, a legnehezebb szövegeket is képesek feldolgozni. A verseny döntőjének híradós játékában például, ahol gazdasági hírekkel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk a gyerekeknek, 90 százalékban jó megoldást adtak a csapatok.

A családi költségvetés meghatározása azonban gondot okozott a diákoknak, a felső osztályos tanulók 37 százaléka ugyanis nélkülözhető tételként jelölte meg a különböző számlák befizetését, a csapatok többsége elfelejtette a villanyszámlát, vízszámlát, lakbért és egyéb rezsiköltséget megemlíteni a kiadási tételek között. A szerencsejáték viszont a családi költségvetés bevételi oldalán szerepelt a csapatok 40 százalékánál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X