nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hoffmann és a diákok: azonos célok, eltérő utak

Hoffmann Rózsa a Középiskolai Hálózat két küldöttével találkozott – az elhangzottakról konkrétumokat nem mondott.

MTI | 2013. február 15.
|  

A Nemzeti alaptantervről és az iskolák állami kézbe vételéről beszélgetett Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Középiskolai Hálózat két küldöttével csütörtök délután Budapesten a minisztérium épületében. A mintegy másfél órás találkozó utáni tájékoztatón Hoffmann Rózsa elmondta, a mostani „laza, kötetlen” beszélgetés előzménye, hogy az egyik fiatalemberrel korábban Szegeden találkozott, és akkor állapodtak meg, hogy később beszélgetnek. Hoffmann Rózsa a délutáni találkozón elhangzottakról konkrétumokat nem mondott, de azt jelezte, méltányolja, ha felkészült, tájékozott és a másik fél jóhiszeműségét nem megkérdőjelező partnerekkel ülhet egy asztalhoz.

Ábrahám Máté, a Középiskolai Hálózat egyik „küldötte” arról beszélt, szerették volna, ha a beszélgetés sajtónyilvános, ám erre nem volt lehetőség; ennek ellenére a találkozót „rendkívül termékenynek” nevezte. Úgy fogalmazott, szerinte a mostani találkozó „egy jobb rendszer felé vezető út kezdete”, és nem a „sikerpropaganda egy biodíszlete”. Azt hangoztatta, úgy látják, a szándékok és a célok közösek egy jobb oktatás létrehozására, de a módszereket és az utakat már nem feltétlenül ítélik meg azonosan.

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került a Nemzeti alaptanterv, amely szerintük „túlszabályozott”, és abban „a tanterv teljesítésére kerül a hangsúly, nem pedig a gyerekre”. Szó esett még arról is – mondta –, hogy szerintük a tanárok számára megaláztatás lehet, hogy elveszik a szakmai függetlenségüket, és szigorúan előírják nekik, mit kell tanítaniuk és hogyan. Elmondta, szóba került még az „államosítás” is, ezzel kapcsolatban utalt egy közvélemény-kutatásra, amely szerint azt a tanárok kétharmada ellenzi. Jelezte: nem értik, hogy a szakértők kétharmadát miért tudja felülírni a politikai kétharmad.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X