nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Határon túli kampányok a magyar nyelvű oktatásért

Az RMDSZ tájékoztató kampányt indít a romániai gyerekek magyar nyelvű iskoláztatásáért. Szlovákiában több lehet az idén a magyar elsős.

MTI | 2012. január 20.
|  

A romániai gyerekek magyar nyelvű iskoláztatásáért indít tájékoztatási kampányt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely szerint a romániai magyarság megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű oktatás.

A szövetség tájékoztatási hírlevele szerint Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára kedden azt hangsúlyozta: a Minden magyar gyermek számít szlogennel indítandó tájékoztatási kampány során arra biztatják a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar tannyelvű osztályba gyerekeiket. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években alig telt el év úgy, hogy ne jött volna létre önálló magyar iskola Erdélyben, de ennek csak akkor van súlya, ha a lehető legtöbb magyar gyermek tanul ezekben az intézményekben.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese elmondta: az anyanyelven való tanulás előnyeire akarják felhívni a szülők figyelmét. Az RMDSZ felkeresi a szórványkollégiumokat, a pedagógusokat, a szülőket és az egyházakat, hogy házról-házra járva juttassák el az anyanyelven való tanulás fontosságának üzenetét.

Bejelentették azt is, hogy megjelent a magyar nyelven tanuló harmadik osztályos elemistáknak szánt román nyelv és irodalom tankönyv, amely hiánypótló, hiszen évekig nem jelenhetett meg.

Erdélyben főként Székelyföldön jelent gondot a román nyelv elsajátítása. Az RMDSZ több mint két évtizede szorgalmazza a román nyelv sajátos módszer szerinti oktatását a magyar gyerekek számára, ami nagyrészt megvalósult a tavaly hatályba lépett oktatási törvény révén.

Több lehet az idén a magyar elsős Szlovákiában

Jó esély van arra, hogy idén is több elsős lesz a szlovákiai magyar iskolákban, mint az előző évben a pedagógusszövetség szerint. A demográfiai adatok azonban inkább stagnálást jeleznek – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

A 2005 utáni születési adatok, valamint az óvodák nagycsoportjainak létszámai alapján a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége egyértelmű esélyt lát arra, hogy a tavalyi, országos szinten 55 fős növekedés idén is folytatódik – mondta a lapnak Pék László, a szövetség elnöke.

Tavaly a minisztérium adatai szerint 3677 magyar kiselsős volt. „Jósok nem vagyunk, de ami biztos, hogy a születések száma azokban az években növekvő tendenciát mutatott. Hogy a gyerekek közül mennyi kerül magyar iskolába, az sok mindentől függ” – magyarázta Pék. Rámutatott: ez a pozitív születési hullám a tavalyi beiratkozásnál volt először érezhető, és néhány évig még biztosan érezhető lesz.

Kevésbé optimista Gyurgyík László demográfus, szerinte inkább stagnálásra lehet számítani. „2001 körül a születések száma országosan alig haladta meg az 50 ezret, az elmúlt években viszont már majdnem túllépte a hatvanat. De magyar vonatkozásban ez az emelkedés nem volt ennyire meredek” – figyelmeztet a szociológus. Hozzátette: látni kell azt is, hogy az országban 400 ezer roma él, akiknél a termékenység kétszer akkora, mint a szlovákoknál és a magyaroknál, ők is hatással vannak ezekre a mutatókra. „Az egyes régiók tendenciáit lenne érdemes megvizsgálni” – véli Gyurgyík.

A beíratás február 15-ig tart. Pék László szerint szükség van a beiratkozási kampányokra, de az anyanyelvi oktatás fontosságát nem lehet kampánnyá silányítani. „Ami a szülőknél a leginkább döntő szempont lehet, az az, hogy minőségi iskolába adják gyerekeiket” – állítja Pék. Hozzátette: minőségi oktatás csakis hosszú távú tervezés és tisztességes közállapotok eredményeképp jöhet létre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X