nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Használtruha csereprogram

Ön hogy írná le azt az összetételt, amely a következő tagokból áll: használt, ruha, csere, program?

nyest.hu | 2015. január 8.
|  

A helyesírással néha az a legnagyobb baj, hogy túl bonyolult dolgokat akarunk leírni. Ráadásul sokszor az az igényünk, hogy egyetlen szóban legyen benne minden. Mindennapi helyesírás című sorozatunkban volt már szó veszélyes és egzotikus állatbefogásról, használtruha gyűjtőkonténerről és elhasznált fénycsőgyűjtőről is. A mostani találatunk is ezekhez fogható.

A feladat a használt + ruha + csere + program szavak összetételének leírása. A Nórától kapott kép tanúsága szerint ez így sikerült:

A képre kattintva tudja kinagyítani a szöveget.
A képre kattintva tudja kinagyítani a szöveget.
(Forrás: nyest.hu)

A tagokat persze különféleképpen is össze lehet illeszteni: lehet ruhacsere és csereprogram is. Ami viszont biztosan nem lehet önmagában, az a használtruha – lévén jelzős szerkezet, külön írjuk: használt ruha. Azt is tudjuk azonban, hogy amikor az úgynevezett mozgószabály életbe lép a legalább három tagból álló összetételeknél, akkor bizony előfordulhat ez egybeírva összetételi tagként, így: használtruha-csere.

Ebből következően már csak azt kell eldönteni, hogy csereprogramról vagy ruhacsereprogramról van-e szó. Előbbi esetben: használtruha-csereprogram, utóbbi esetben pedig használtruhacsere-program a szabályok által meghatározott írásmód. Erre aztán nem mondhatjuk, hogy pofonegyszerű lenne!

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X