nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Halat ilyen mélyen még nem találtak!

Több mint nyolcezer méter mélyen él az a fura küllemű hal, amelyet a Csendes-óceánban, a Mariana-árokban fedezett fel egy nemzetközi expedíció.

MTI | 2014. december 21.
|  

Tengerbiológusok, geológusok, mikrobiológusok és genetikusok vettek részt a HADES-expedícióban (Hadal Ecosystem Stuies), amelyet az amerikai Schmidt Óceánkutató Intézet, a Hawaii Egyetem, valamint az Aberdeeni Egyetem szervezett. A kutatók egy hónapon át vizsgálták a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén elhelyezkedő Mariana-árok élővilágát és földtani képződményeit. Ott található a Föld legmélyebb pontja, a csaknem 11 kilométer mélységben lévő Challenger Deep – olvasható a BBC hírei között, valamint a PhysOrg hírportálon.

A Schmidt Intézet kutatóhajóján, a Falkoron tett 30 napos expedíció alatt a tudósok 92 alkalommal bocsátották a mélybe a Hadal Landert, az Aberdeeni Egyetem mérnökei által konstruált távirányításos mélytengeri kutatórobotot, amely az 5000 és 10600 méter közötti sávban végzett felméréseket, s több mint 100 órányi filmfelvételt készített.

„A kutatások során egyaránt vizsgáltuk a víz alatti kanyon meredek falait és a Mariana-árok ökorendszerét is. Az eddigi expedíciók többsége a Mariana-árok legmélyebb pontjával foglalkozott, ám ökológiai szempontból az ilyen vizsgálatok hiányos eredményeket adnak. Ez olyasmi, mintha egy hegyvonulat ökorendszerét kizárólag a csúcsok vizsgálatából akarnánk megismerni” – fogalmazott Jeff Drazen, az expedíció társvezetője.

A kamerák 8145 méteres mélységben kaptak lencsevégre egy fura szerzetet, egy fehér, áttetsző halat szárnyszerű uszonyokkal és angolnaszerű farokkal, amint lassan, méltóságteljesen siklott a tengerfenék felett. Ez az eddigi legnagyobb mélységben felfedezett hal, a korábbi csúcstartót, a Pseudoliparis amblystomopsis nevű halat 2008-ban fedezték fel a csendes-óceáni Japán-árokban 7700 méteres mélységben. A hal kifogása és felszínre hozása nélkül a tudósok nem állíthatják biztosan, hogy egy új fajról van szó, ám Alan Jamieson, az Aberdeeni Egyetem óceánkutató laboratóriumának tengerbiológusa elmondta, hogy még soha nem látott ehhez hasonló példányt.

A halat a mélységi határ közelében észlelték, amely alatt a halak már nem képesek létezni. Emellett lencsevégre kaptak fura, az amphipodák rendjébe tartozó felemáslábú rákokat is. Míg egy átlagos amphipoda testhossza 2–3 centiméter, mélytengeri fajtestvéreiké eléri a 30 centiméter is. Az expedíciónak sikerült a felszínre hoznia az eddigi legmélyebbről nyert kőzetmintát is, amely a Mariana-szigetek egyik legkorábbi vulkánkitöréséből származhat. A kőzetdarabkák segítségével értékes adatokat nyerhetnek a csendes-óceáni árokrendszer kialakulásáról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X