nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csak nyers lazacot ne!
10 étel, amit ne etess meg a kutyáddal

Nemrégiben leírtuk, milyen ételeket ne adjunk a macskánknak. Most a kutyások figyeljenek! Avokádót, csokit és hagymát nekik sem szabad adni. De a kutyáknak a nagy mennyiségű májas hurkáról, sőt, még a nyers lazacról is le kell mondaniuk...

nyest.hu | 2014. július 19.
|  

Nemrégiben írtunk arról, hogy mit nem szabad megetetni a macskákkal. Most pedig, hogy nehogy elfogultnak tartsanak minket, azt is eláruljuk, hogy melyek azok az emberi fogyasztásra alkalmas ételek, amelyeket nem érdemes, sőt néha veszélyes megetetni a kutyákkal. Mert persze a kutya sose kap enni az asztalról, kivéve azokat az eseteket, amikor mégis... Van viszont néhány emberi étel, amellyel kapcsolatosan nem árt az óvatosság. Bármennyire is kunyerálja az eb, nekünk kell okosabbnak lennünk.

Adjál enni!
Adjál enni!
(Forrás: Molnár Ágnes)

Lássuk tehát a Womanitely összeállítása alapján azokat az ételeket, amelyek veszélyesek lehetnek kedvenceinkre!

1. Fokhagyma és a hagymafélék általában

A hagymás ételek teljesen hétköznapiak az ember számára. Sokféle formában használjuk a főzéshez, a fűszerezéshez a hagymát és a fokhagymát. Mi szeretjük, de a kutyák számára veszélyes, ugyanis mérgezést okozhat náluk. A nyers hagyma a leginkább káros számukra, de bármilyen – fűszerként vagy granulátumként csomagolt – formáját érdemes kerülni. A hagyma több összetevője toxikus a kutyák számára. Ráadásul a mérgezés tünetei nem mutatkoznak rögtön: akár három-négy nap is eltelhet a fogyasztástól az első tünetek megjelenéséig. A mérgezést jelezheti, hogy a kutya fáradt, levert és a vizelete sötét narancssárga vagy piros.

10 étel, amit ne etess meg a kutyáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Donovan Govan / GNU-FDL 1.2

2. Csokoládé

Ha meg akarjuk magunkat jutalmazni valami kis finomsággal, talán az első ami – a sütemény után – eszünkbe jut, a csokoládé. Sokan gondolják, hogy kis házi kedvenceiket is érdemes csokival kényeztetni. Ez azonban fatális tévedés: a csokoládéban levő koffein és teobromin akár halálos is lehet számukra. Minél feketébb egy csoki, annál veszélyesebb a háziállatokra nézve. Ha a kutya mégis benassolja a csokit, utána várható, hogy rossz lesz a gyomra, fájni fog a hasa és hányni fog. Ha pedig nagyobb mennyiséget fogyaszt belőle, akkor rohamok jelentkeznek, illetve el is pusztulhat az állat.

10 étel, amit ne etess meg a kutyáddal
Forrás: Wikimedia Commons / fir0002 / GNU-FDL 1.2

3. Avokádó

Az avokádófa majdnem minden porcikája mérgező az állatokra nézve. Így a gyümölcse is méreg a kutyánk számára. Az avokádó héjában és a gyümölcshúsban található toxinok csak az egyik problémát okozzák, a mag azonban fulladást is okozhat. Ha mégis sikerül lenyelnie az állatnak, akkor pedig a bélelzáródás is lehet belőle. Inkább ne próbáljuk ki! 

 

10 étel, amit ne etess meg a kutyáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Muffet/ liz west / CC BY 2.0

4. Xilitol

Ezen a néven talán kevésbé ismerős ez az anyag, amit édesítőszerként nagyon sokféle élelmiszerben megtalálunk – a cukormentes rágógumitól kedve a light gyümölcslevekig. A xilitol, régebbi nevén xilit, a xilóz nevű szénhidrátból származtatható cukoralkohol. Megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, de az emberi szervezet is termeli. Növényi rostokból, elsősorban kukoricából állítják elő. Először azonban nyírfából vonták ki, ezért  nyírfacukornak is szokták nevezni.

A xilitol az emberi szervezet működésében nem okoz semmiféle fennakadást, a kutyáknál azonban drasztikusan csökkenti a vércukorszintet. Ennek pedig zavartság és rohamok lehetnek a következményei. Ha pedig a kutya nagyobb mennyiségű xilitolt fogyasztott, akkor a májelégtelenség lehet az egyik legsúlyosabb következmény.

Inkább a gumicsont, mint a xilitol!
Inkább a gumicsont, mint a xilitol!
(Forrás: Molnár Ágnes)

5. Csirke

A baromfihús nem mérgező a kutyákra nézve, de a csont miatt mégsem praktikus csirkével etetni a kutyát! A csirkecsont szilánkosan törik, ami zúzódásokat okozhat az állat bélrendszerében, rosszabb esetben akár ki is lyukaszthatja azt. A nyers csirkehús viszonylag veszélytelen, de a főtt időzített bombaként működik az állat beleiben. Ha úgy sejtjük, hogy kedvencünk csirkecsontot zabált, figyeljük meg, és ha bármi jelét adja fájdalomnak vagy diszkomfortérzésnek, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz. Persze a lenyelt csontok akár távozhatnak is anélkül, hogy az állatnak bármi baja lenne, de jobb nem kockáztatni.

Nyersen lecsúszhat, grillezve nem!
Nyersen lecsúszhat, grillezve nem!
(Forrás: Wikimedia Commons / Brookie / GNU-FDL 1.2)

6. Penészes ételek

Olyan praktikusnak és természetesnek tűnik, hogy az ember odaadja a kutyának azokat az ételmaradékokat, amelyeket ő már nem eszik meg, de az állat nagy kedvvel fogja elnyelni. A penészes ételekkel viszont nem árt elővigyázatosnak lenni. A penészgombák olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek remegést okoznak, ezek súlyosbodva pedig görcsöket is kiválthatnak. És ha az állat nem kap megfelelő kezelést, akkor bele is halhat a penészevésbe. Figyeljünk tehát arra, hogy maradék, amit a kutya esetleg megkap, ne legyen penészes!

Nektarin: igen, penészes nektarin: nem
Nektarin: igen, penészes nektarin: nem
(Forrás: Wikimedia Commons / Roger McLassus / CC BY-SA 3.0)

7. Főtt kukorica

Nyáron jó ötletnek tűnhet, hogy a főtt kukorica csövét  odaadjuk a kutyának. Pedig ez egyáltalán nem szerencsés, ugyanis a kukoricacső fölsértheti az állat belét, aminek akár súlyos következményei is lehetnek...

A maradékot inkább dobjuk ki!
A maradékot inkább dobjuk ki!
(Forrás: Wikimeidia Commons / darwin Bell / CC BY 2.0)

 8. Tejtermék

Ahogy a macskák, a kutyák is laktózérzékenyek, úgyhogy ne adjunk nekik tejet, túrót, tejfölt, jégkrémet – tehát tejtermékeket. Persze ha mégis elnyal a kutya egy fagyit, nagy baja nem lesz, inkább csak számunkra lesz kellemetlen, hogy fölfúvódik, és sok bélgázt ereget majd, illetve hasmenése lesz. Azért egy-két falat sajt belefér – abban nincs sok laktóz!

A kutyánkkal ne ezzel koccintsunk!
A kutyánkkal ne ezzel koccintsunk!
(Forrás: Wikimedia Commons / Ukko-wc / GNU-FDL 1.2)

9. Nyers lazac

Nem tudjuk, kinek jutna eszébe, hogy a kutyáját nyers lazaccal etesse, de ha ez mégis fölmerülne, akkor most előre szólunk: a nyers lazac veszélyes a kutyákra! Sütve-főve elmegy, de nyersen mérgezést okoz. A nyers lazac által okozott betegséget egy parazita okozza. Első tünetei a fogyasztás után körülbelül egy héttel jelentkeznek: magas láz, hányás, sárgás és véres hasmenés. A betegség végzetes, hacsak nem kezdik el időben kezelni.

Inkább együk meg mi!
Inkább együk meg mi!
(Forrás: Wikimedia Commons / Kent Wang / CC BY-SA 2.0)

10. Máj

Kis mennyiségben a főtt vagy sült máj nem okoz gondot, de arra oda kell figyelni, hogy túl sok májat ne egyen a kutya. Mivel a máj sok A-vitamint tartalmaz, ez megmérgezheti a kutyát. Az A-vitamin mérgezés csontdeformációkat, étvágytalanságot, kóros soványságot okozhat, és végső soron meg is ölheti kedvencünket. Ha a mérgezés tüneteit észleljük, azonnal vigyük kutyánkat orvoshoz!

Óvatosan bánjunk a májas hurkával!
Óvatosan bánjunk a májas hurkával!
(Forrás: masocentrum.sk)

Forrás

10 Most Dangerous People Foods for Dogs

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 maxi 2016. március 29. 17:11

Jó lenne, ha alaposan utána is járnának annak, amit leírnak. Lassan Blikk szinten lesz ez a lap.

undogmatik.blog.hu/2015/02/02/mit_ehet_e...nem_ehet_a_kutya_525

3 Roland2 2014. július 30. 09:32

Mogyorókrémet se ajánlatos nekik adni ( mi kutyánkból kiindulva ), mert összetapad a szájuk, nehéz lenyelniük, fulladó érzést válthat ki náluk.

2 odinn 2014. július 21. 10:55

Milyen érdekes dolog a nyelvhasználat. Én pl. a "Tíz dolog, amivel ne etesd meg a kutyádat" címet adtam volna. Vagy az pont az ellenkezőjét jelenti? Vagy pont nem? ;-)

1 El Vaquero 2014. július 19. 11:05

Ennek nagy része ugyanolyan baromság lett, mint a macskás cikknél, itt már le sem írom ugyanazt.

Információ
X