nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 étel, amit ne etess meg a macskáddal

Hogy alkoholt vagy nyers tojást nem adunk a macskának, az szinte természetes. De tudta-e Ön, hogy a macskák ivarérett koruktól laktózérzékenyek, és hogy a csokoládé is károsítja a szervezetüket?

nyest.hu | 2014. június 28.
|  

Ugyan a macskák nem emiatt tudományosan igazolhatóan seggfejek, de tény, hogy szeretik kinézni a szánkból a falatot, és ha módjuk van rá, akár a tányérunkból is kiveszik az ételt. Ilyenkor persze ellenállhatatlanul cukik. Az más kérdés, hogy nem árt ezzel óvatosan bánni, ugyanis a macskák azért eredetileg mégsem arra lettek dizájnolva, hogy emberkaját fogyasszanak. Némelyik étel fogyasztásának kellemetlen hatásai lehetnek, sőt, van olyan is, aminek elfogyasztása akár a kis kedvenc életébe is kerülhet. Most a Womanitely gyűjteménye nyomán tíz olyan ételt mutatunk, amivel nem érdemes macskát tetetni.

1. Mazsola

A mazsola finom és egészséges csemege az ember számára, de nem így a macskák számára. A mazsola (és a szőlő is) mérgező hatással van a cicákra. Egy maréknyitól a macska hirtelen veseelégtelenséget kaphat. Így ha nem akarjuk, hogy bajuk essen, de etessük őket mazsolával vagy szőlővel. Ha azonban mégis véletlenül hozzájut a macska, akkor meg kell figyelni, hogy mutat-e mérgezési tüneteket. A mazsola elfogyasztásától számított 24 órán belül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasmenés,étvágytalanság, rossz közérzet, gyengeség, hasi fájdalom és csökkent vizeletmennyiség.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Abhinav619 / CC BY-SA 3.0

2. Hagyma

Nem jó ötlet hagymás ételekkel etetni a macskaféléket. Ugyanis a hagymában található szulfoxidok és diszulfidok károsítják a vörösvérsejtjeiket, és akár hosszú távon vérszegénységet is okozhatnak. Por alakban a hagyma nagyon sok készen kapható ételben megtalálható; érdemes tehát elolvasni az összetevőket, mielőtt odaadjuk a maradékot kis kedvencünknek.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Sebastian Wallroth

3. Fokhagyma

A fentiek után nem meglepő, hogy a fokhagyma is káros hatással van a macskák szervezetére. És azt is jó, ha tudjuk, hogy a fokhagyma koncentráltabban tartalmazza a macskák számára toxikus anyagokat, mint a lila- vagy a vöröshagyma. Így fokhagymából már kevesebb mennyiség is árthat a cicának. Az is igaz, hogy fűszerként kevesebb ételnek az összetevője. A biztonság kedvéért jobb, ha teljesen elkerüljük, hogy macskánkat fokhagymát tartalmazó ételekkel etessük.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Donovan Govan / GNU-FDL 1.2

4. Nyers tojás

Nyers tojást nem csak a macskáknak, senkinek sem ajánlatos enni – hacsaknem kizárható a bakteriális fertőzés lehetősége. A nyers tojás fogyasztásakor a szalmonella- és az E.coli-fertőzés esélye olyan nagy, hogy az akár komoly betegséget is okozhat. De még ha a fertőzést ki is tudjuk zárni, az óvatosság fontos: a tojásfehérje ugyanis tartalmaz egy avidin nevű fehérjét, amely akadályozza a B vitamin felszívódását.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Pdpics / CC BY-DSA 3.0

5. Alkohol

Az alkoholfogyasztás természetesen mindenkire nézve káros, így a macskák sem kivételek. Érdemes tehát odafigyelni, hogy a cica ne kaparintsa meg a sörünket vagy a házi pálinkát. Ahogyan az embernél, úgy a macskánál is mérgezést okozhat az alkohol. Annyi a különbség, hogy a macska testtömege általában töredéke az emberének, tehát neki sokkal kevesebb pia is elég, hogy kiüsse magát.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Jon Sullivan

6. Koffein

Ne itassunk a macskánkkal se kávét, se teát! A koffein ugyanis veszélyes a macskafélékre: a vízhajtó hatású, így könnyen dehidratációt okozhat. Ezzel együtt serkenti a szív és az idegrendszer működését. Csokit pedig ne csak azért ne adjunk a cicának, mert általában tartalmaz koffeint, hanem azért se, mert a benne levő teobromintól akár meg is halhat.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Ashishlohorung / CC BY-SA 3.0

7. Zsíros nyesedék

Az eddigiek talán nem voltak meglepőek, azt azonban nem gondolnánk, hogy mennyire nem jó ötlet a macskát azzal a zsíros nyesedékkel etetnünk, amit a saját magunk számára vásárolt húsból vágunk le. Kevés zsír persze nem ártalmas, de nagyobb mennyiségben emésztési problémákat, hányást, hasmenést okoz. Szóval, jobb, ha maradunk a macskakajánál...

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Alex Proimos / CC BY 2.0

8. Csont

Talán még különösebb, hogy csontot sem érdemes adnunk kis kedvencünknek. A csont ugyan egyáltalán nem toxikus, de nagyon veszélyes eledel. Ugyanis ahogyan eltörik, éles lehet,  ami zúzódásokat, sérüléseket okozhat a bélfalon. Még a nyers csont elfogyasztása is veszélyes, ugyanis fulladást okozhat. Baromficsontot egyáltalán nem szabad a cicáknak adni.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Rodrigo Basaure / CC BY 2.0

9. Tej, tejföl

Talán ezen mindenki meglepődik: a macskák ivarérett koruktól kezdve laktózérzékenyek. Ez azt jelenti, hogy a tejben és a tejtermékekben található laktózt (tejcukrot) nem tudja lebontani a szervezetük, így hasmenésük lesz. A huzamosabb ideig tartó hasmenés pedig kiszáradáshoz vezethet. Ne adjunk tehát tejterméket a macskának – kivéve, ha laktózmentes! Ennek fényében az ismert gyerekdal végét is másképp kell értelmeznünk...

10. Avokádó

Az avokádó olyan ártatlan gyümölcsnek tűnik (bár nekünk eszünkbe nem jutna a macskának adni). Tudni kell azonban, hogy az avokádó levében levő, persin nevű gombaölő méreg rendkívül veszélyes az állatokra, köztük a macskákra is. Ha mégis megeszi a macska az avokádót, arra lehet számtani, hogy emésztési problémái, légzési nehézsége, szívproblémái lehetnek. És ha nincs szerencséje, bele is halhat a cica a mérgezésbe.

10 étel, amit ne etess meg a macskáddal
Forrás: Wikimedia Commons / Muffet/ liz west / CC BY 2.0

Forrás

10 Most Dangerous People Foods for Cats

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 Erdeklodo4102 2014. július 19. 23:15

1. Rendkívül ciki, ha egy "cikknek" nincs szerzője.

2. Rendkívül ciki, ha egy "cikk" puszta fordítás, az hogy linkeli az eredetit, nem mentség. (Szerzői-jogilag is, ha fizetett hirdetés, akkor annak illik feltüntetni.)

3. Rendkívül ciki, hogy a beidézett képek között van cc-by-SA jelölésű, a cikket viszont nem látták el ilyen besorolással.

Ha a nyest-ben a t tudomány, akkor talán valami tudományos megerősítés/cáfolat nem lenne hátrányos olyan valószerűtlen állításokhoz, mint a macskák természetes táplálékát jelentő csont (szinte tuti, hogy egerekben is van, az ugye rémlik, hogy a macskakultusz honnan ered?) és tojás. Persze a főzéssel járó fertőtlenítés hihető előny.

A gyanús elemekre rákeresve nem sok idő pl. ennek a cikknek a megtalálása, "kicsit" hitelesebb csengésű a fenti izénél: www.allatpatika.hu/hu/cikkek/34-cica-a-l...l?catid=38%3Amacskak

ui.: Sajnálom, mert ezzel tulajdonképpen a saját hitelességüket ássák alá, anélkül pedig nem sok értelme van annak, hogy Önöket olvassam :(

7 siposdr 2014. július 19. 19:05

@El Vaquero: Jó önnek. Az én macskám kifejezetten gusztustalan outputokat produkál a tejtől.

6 El Vaquero 2014. július 19. 18:39

@geff10: én még egy házi macskát nem láttam, amelyik laktózérzékeny lett volna. Épp úgy, mint az embernél, módosult a házi macskák szervezete. Ennek ellenére, ahogy laktózérzékeny emberek, úgy laktózérzékeny macskák is lehetnek, de ez inkább egyéni eltérés, és nem főszabály. Az idegen macskát valóban nem ismerheti az ember, de egyrészt valószínű, hogy statisztikai alapon annak sem lesz tőle baja, másrészt nem életszerű, hogy valaki idegen macskát etet, harmadrészt a cikk arról szól, hogy mi a SAJÁT macskánkkal mit ne etessünk. Hidd el, nagyon facepalm ez a cikk. A kutyás párja nemkülönben.

5 geff10 2014. július 19. 15:35

@El Vaquero: Egyes macskák meg tudják inni a tejet, mert kialakult náluk a laktóztolerancia, mutálódtak, úgy, ahogy évezredekkel ezelőtt a fehér emberek nagy része. Ha egy macskán megfigyelték, hogy tejet iszik és nem lesz baja tőle, akkor később is lehet, de idegen macskánál kockázatos vele kísérletezni. A kutyákra is ez érvényes.

4 El Vaquero 2014. június 28. 18:28

Ekkora baromságot, mint ez a cikk. Egy csomó tétel magától értetődő (tojás, alkohol, koffein, stb.). A laktózérzékenység hülyeség, a macskák orrba-szájba zabálják a rokonoknál és a szomszédoknál is a tejet és tejes/tejfölös ételeket, és nincs tőle semmi bajuk. A mazsolában sincs olyan, amitől bajuk lehet, megint más, hogy azt talán meg sem eszik, ahogy a hagymát vagy a túl hagymás, fokhagymás ételt, már a szaga miatt el fogja kerülni. Avokádót nem tudom, hogy eleve ki adna a macskának, az sem gyakori, hogy emberek eszik, főleg nálunk nem. Egyedül a csontban, szilánkban van valami, ami tényleg valóban árthat, bár nem hallottam még róla, hogy valamelyik macskának is baja lett volna tőle.

3 Yogi 2014. június 28. 18:00

1. „...a macskák nem emiatt seggfejek.”

Nem_csak_emiatt. :)

2. „...ha nem akarjuk, hogy bajuk essen, de etessük őket mazsolával vagy szőlővel.”

Gondolom NE etessük akart lenni - nem mindegy.

Kedves meri!

Ezt azért beszéld meg egy állatorvossal is.

Igen, régebben csak házikaját ettek a macskák. És meghaltak két évesen.

2 meri 2014. június 28. 10:14

Ha ez a tíz tudománykodó baromság igaz volna, akkor már egy macska sem élne. De több millió cica köszöni az ilyeneket összeállító internet-hülyéknek, megvannak nélkülük is. Eszik a csirkehúst és -csontot, a madárhúst és -csontot, a tejet és tejfölt, a mindenféle konyhai maradékot, nyesedéket, ebédmaradványt, fogják az egereket, ellopják a madártojást és az égvilágon semmi bajuk nincs tőle. Ugyanis régóta együtt élnek az emberekkel, és régebben senki nem ért rá ilyen butaságokat kitalálni. Igaz, akkor az emberek még az egereket sem mérgezték, hanem macskával fogatták meg. Persze, ha a mű-kaják gyártói eleget fizetnek, akkor rengeteg "kutatót" találnak, akik pénzért bármit bebizonyítanak, és persze felületet is kapnak az okosságaikra. Cicakedvelőknek: eredeti húst, csontot, csirkenyakat mindig adj a kedvencednek, inkább abba fulladjon bele, mint éveken át beteg legyen a drága műkajától.

1 Pesta 2014. június 28. 09:45

Mi ez a macskulás mostanában?

Néhány éve volt hír, hogy egy macska bejárt valami talponállóba felnyalogatni a kicsöpögött sört. Szabályosan alkoholista volt. Így múlik el a macskák dicsősége. :)

Információ
X