nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A majmoknak is vannak nyelvjárásaik!

Egy új primatológiai és nyelvészeti kutatásban azt találták, hogy a főemlősök jelzései jóval bonyolultabb szerkezetűek, mint azt korábban gondolták, illetve hogy a különböző területeken élő populációk különbözőképpen használják a jelzéseiket.

nyest.hu | 2014. december 18.
|  

Az azonos fajba tartozó, de különböző területeken élő majmok különböző vészjelzéseket használnak – derült ki az állatok kommunikációjának nyelvészeti vizsgálatából. A kutatásból arra is fény derült, hogy a majmok üzenetei jóval komplexebb szerkezetűek, mint azt korábban gondolták – számol be a  Linguistics and Philosophy című tudományos lapban megjelent tanulmányról a NeuroScientistNews.

„Azt találtuk, hogy a Campbell-cerkófmajmok (Cercopithecus campbelli) megkülönböztetnek egymástól szótöveket és toldalékokat, ami lehetővé teszi a számukra, hogy egy összetett leírást adjanak a veszély milyenségéről és nagyságáról” – magyarázza az eredményeket Philippe Schlenker, a kutatás egyik vezetője, az NYU (New York University)  professzora. A kutatásban nyelvészek és primatológusok (a főemlősökkel foglalkozó biológusok) vettek részt. Két területen, az elefántcsontparti Tai Nemzeti Parkban és a Sierra Leone-i Tiwai szigetén hasonlították össze az ott élő cerkófmajmok vészjelzéseinek szerkezeteit.

A terepmunka során állatoknak lejátszották az őket fenyegető ragadozók hangját, például a rájuk vadászó sas vijjogását, és lejegyezték a majmok reakcióját. Egyrészt azt találták, hogy az ilyen helyzetekben használatos vészjelzések jóval bonyolultabb szerkezetűek, mint ahogyan azt korábban gondolták. Másrészt pedig a két különböző területen élő állatok különböző jelzéseket („különböző dialektusokat”) használtak.

Cercopithecus campbelli
Cercopithecus campbelli
(Forrás: Wikimedia Commons / H.Goodchild)

Meglepő, de a majmok is használnak különböző „szóelemeket”, töveket és toldalékokat; ezeknek a kombinálásával pedig le tudják írni, milyen jellegű, milyen mértékű veszélyről van szó. A „morfémáknak” a majmok esetében is önálló jelentésük van. Viszont a használatuk különbözik a két különböző területen élő populációban: például a kb. [krak]-nak hangzó jelzés a Tai-erdőben leopárdveszélyt jelent, míg a Tiwain általános veszélyt jelez. A különbségek magyarázata a nyelvészek feltevése szerint egy, az emberi nyelvből is ismeretes pragmatikai jelenség: az implikatúra.

A kutatók szerint a főemlősök kommunikációs rendszereinek vizsgálata hosszabb távon lehetővé teszi majd a „majomnyelvtanok” elkészítését, ami segíthet megérteni az állati kommunikációs rendszerek létrejöttét, illetve az emberi beszéd kialakulásának folyamatát.

Forrás

Linguistic methods uncover sophisticated meanings and monkey dialects

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X