nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A pingvinek titkos nyelve

Olasz kutatóknak fogságban élő egyedek megfigyelésével sikerült megfejteniük a pápaszemes pingvinek különös hangjait.

nyest.hu | 2014. augusztus 10.
|  

Úgy tűnik, hogy a pápaszemes pingvineknek megvan a saját kommunikációs rendszerük. Most olasz kutatóknak sikerült megfejteniük a pápaszemes pingvinek nyelvét – olvasható a The Mind Unleashed oldalán.

A pápaszemes pingvin Dél-Afrika tengerpartjain és a közeli szigeteken él. Erre utal a faj angol elnevezése: African penguin. Angolul egyébként – nem túl kedvesen – még jackass-nek, azaz ’idiótá’-nak, ’seggfej’-nek is szokták nevezni. Sok más hasonló fajtól az különbözteti meg őket, hogy rengetegféle hangot képesek produkálni. Most az is kiderült, hogy az állatok ezt a sok hangot egy speciális kommunikációs rendszerben használják.

Az olaszországi Turin egyetemének kutatója, Dr. Livio Favaro fogságban élő pápaszemes pingvinek viselkedését vizsgálta, így sikerült megfejtenie az állatok nyelvét. A kutatók a torinói állatkertben 104 nem egymást követő napon át rögzítették videóra 48 pápaszemes pingvin viselkedését, és ugyanekkor hangfelvételeket is készítettek. Ezután összevetették a videó- és a hangfelvételeket.

Pápaszemes pingvin
Pápaszemes pingvin
(Forrás: Wikimedia Commons / Sander Spek)

Az összehasonlítás alapján azt találták, hogy a pápaszemes pingvinek nyelve hat különböző hangot tartalmaz. Ezek közül négyet csak a felnőtt, kettőt csak a még nem kifejlett egyedek használnak. A hangok segítségével az állatok érzéseket fejeznek ki: szeretetet, dühöt, magányosságot vagy éppen extázist. Vannak olyan jelzések, amelyeket kapcsolatteremtésre használnak olyan esetben, amikor izoláltnak, magányosnak érzik magukat. És vannak olyan túlzó jelzéseik is, amelyekkel agressziót kódolnak. A kicsinyek pedig egy bizonyos hangjelzéssel adják az anyjuk tudtára, hogy éhesek.

Ezeken túlmenően a kutatók találtak még olyan speciális éneket, amelyet a párzási időszakban a pár tagjai duettben énekelnek. Ugyanekkor az egyedül maradó állatok extázisra utaló dallamot énekelnek. Az alábbi videóban a párzás előtti közös ének hallható:

A pápaszemes pingvinek populációja az utóbbi időszakban rohamosan csökkent. A kutatók azt remélik, hogy nyelvük dekódolásának segítségével könnyebb lesz megmenteni a fajt a kihalástól.

Forrás

Italian Scientists Deciphered the Secret Language of Penguins

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X