nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gépekben élnek tovább...

Repülőgépek motorjaiba, utcai jelzőtáblákba, autóalkatrészekbe kerülnek az elhamvasztott holtak fémtestrészei, amelyeknek éves mennyisége Nagy-Britanniában eléri a 150 tonnányit.

MTI | 2013. április 14.
|  

A szigetországban 260 krematórium működik. Az elhunyt hozzátartozóit kötelesek megkérdezni, hogy igényt tartanak-e szerettük földi maradványai közül a fémprotézisekre is, amelyeket a hamvasztók csak akkor hasznosíthatnak újra, ha a válasz nemleges. A rokonok többsége nem él a lehetőséggel.

A hamvasztás ezer Celsius-fokos hőjét „túlélő” fémek értékesek, ilyen a kobalt vagy a titán. Az előbbi repülőgépek motorjaiban „él” tovább. A kevésbé drága fémeket beolvasztják, aztán lehet belőlük útszéli jelzőtábla, szalagkorlát vagy lámpaoszlop része.

A brit krematóriumok felének „fémtermése” – évi 75 tonnányi – egy holland céghez, az OrthoMetal nevűhöz kerül szerződés révén, a többi szeméttelepre kerül. Ez utóbbi azonban már nem sokáig lehet gyakorlat Nagy-Britanniában, mert törvény fogja tiltani, így egyre több halottasház tervezi, hogy bekapcsolódik az újrahasznosításba – adta hírül a brit Metro újság.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X