nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Multikulti oktatás
150 nyelven beszélő gyerekek

Kézzel-lábbal kell mutogatnia annak a tanárnak, aki angolul nem beszélő diákokat tanít Nagy-Britanniában. A módszer mondhatni már bevált: a gyakorlatban ugyanis nemigen van más megoldás – és nem egy iskolában kényszerülnek erre, hiszen a bevándorolt családok gyermekei érkezésükkor még nem beszélnek angolul.

nyest.hu | 2010. február 12.
|  

Sűrített világkörüli út lehet végigsétálni az angliai Reading városka utcáin – ha az ember eléggé fülel, akár 150 nyelvbe és nyelvjárásba is belehallgathat itt. Egy a brit kormány által végeztetett felmérésből ugyanis kiderült, hogy az ott élő diákok összesen ennyi nyelven vagy nyelvváltozatban tudnak megszólalni – írja a Telegraph weboldala.

Vajon hogy értik meg egymást?
Vajon hogy értik meg egymást?
(Forrás: sxc.hu/Guillermo Ossa)

Erre az igencsak kiemelkedő adatra egyrészt a nem angol anyanyelvű gyerekek nagy száma ad magyarázatot. A ghánaitól az indiai származásúakig sok nép fiai és leányai járnak iskolába Readingben, akik persze nem válnak meg egyik napról a másikra az anyanyelvüktől. És bár a városi tanács olcsó angolórákat biztosít a kicsiknek, hogy mihamarabb megtanulják az ország nyelvét, nem egyszerű annak a tanárnak a dolga, aki angolul szeretne kommunikálni a tanóráin. Ez pedig igencsak megnehezíti a tanítás hatékonyságát.

A dél-kelet angliai tartománybéli eset azonban nem az egyetlen ilyen példa – a Telegraph szerint hasonló a helyzet például Skócia egyes településein, és természetesen számos londoni iskolában is. A családüggyel és iskoláztatással foglalkozó kormányszerv szerint is sok problémát okoz ez a helyzet. Egy szóvivő például igen keményen fogalmazott a kérdésben: „A jelenlegi helyzetet a politikai korrektség idézte elő. Nem igazán kényszerítettük az embereket a brit társadalomba való beilleszkedésre, és nem köteleztük őket arra sem, hogy megtanuljanak angolul”.

Egy felmérés szerint 240-re tehető Nagy-Britanniában a gyerekek által beszélt nyelvek száma. Összességében hétből egy kisdiák nem tud anyanyelvi szinten angolul. Ez akár olyan alternatív megoldásokra is kényszerítheti a diákokat és tanáraikat, hogy kézzel-lábbal mutogassanak – mint például abban a brightoni iskolában, ahol 26 különböző nyelven kommunikáltak a gyerekek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X