nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Multikulti oktatás
150 nyelven beszélő gyerekek

Kézzel-lábbal kell mutogatnia annak a tanárnak, aki angolul nem beszélő diákokat tanít Nagy-Britanniában. A módszer mondhatni már bevált: a gyakorlatban ugyanis nemigen van más megoldás – és nem egy iskolában kényszerülnek erre, hiszen a bevándorolt családok gyermekei érkezésükkor még nem beszélnek angolul.

nyest.hu | 2010. február 12.
|  

Sűrített világkörüli út lehet végigsétálni az angliai Reading városka utcáin – ha az ember eléggé fülel, akár 150 nyelvbe és nyelvjárásba is belehallgathat itt. Egy a brit kormány által végeztetett felmérésből ugyanis kiderült, hogy az ott élő diákok összesen ennyi nyelven vagy nyelvváltozatban tudnak megszólalni – írja a Telegraph weboldala.

Vajon hogy értik meg egymást?
Vajon hogy értik meg egymást?
(Forrás: sxc.hu/Guillermo Ossa)

Erre az igencsak kiemelkedő adatra egyrészt a nem angol anyanyelvű gyerekek nagy száma ad magyarázatot. A ghánaitól az indiai származásúakig sok nép fiai és leányai járnak iskolába Readingben, akik persze nem válnak meg egyik napról a másikra az anyanyelvüktől. És bár a városi tanács olcsó angolórákat biztosít a kicsiknek, hogy mihamarabb megtanulják az ország nyelvét, nem egyszerű annak a tanárnak a dolga, aki angolul szeretne kommunikálni a tanóráin. Ez pedig igencsak megnehezíti a tanítás hatékonyságát.

A dél-kelet angliai tartománybéli eset azonban nem az egyetlen ilyen példa – a Telegraph szerint hasonló a helyzet például Skócia egyes településein, és természetesen számos londoni iskolában is. A családüggyel és iskoláztatással foglalkozó kormányszerv szerint is sok problémát okoz ez a helyzet. Egy szóvivő például igen keményen fogalmazott a kérdésben: „A jelenlegi helyzetet a politikai korrektség idézte elő. Nem igazán kényszerítettük az embereket a brit társadalomba való beilleszkedésre, és nem köteleztük őket arra sem, hogy megtanuljanak angolul”.

Egy felmérés szerint 240-re tehető Nagy-Britanniában a gyerekek által beszélt nyelvek száma. Összességében hétből egy kisdiák nem tud anyanyelvi szinten angolul. Ez akár olyan alternatív megoldásokra is kényszerítheti a diákokat és tanáraikat, hogy kézzel-lábbal mutogassanak – mint például abban a brightoni iskolában, ahol 26 különböző nyelven kommunikáltak a gyerekek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X