nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őrizetbe vették a News of the World volt főszerkesztőjét

Őrizetbe vették kedden Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében.

MTI | 2012. március 14.
|  

Rebekah Brookst, a botrány kirobbanása után szinte azonnal megszüntetett News of the World és hétközi testvérlapja, a The Sun korábbi főszerkesztőjét – aki tavaly nyári lemondásáig a 81 esztendős Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt – öt másik személlyel, köztük férjével együtt vette őrizetbe lakásán a Scotland Yard, ezúttal az igazságszolgáltatás folyamatának akadályozására szőtt összeesküvés gyanújával.

Ez hosszú szabadságvesztéssel sújtható rendkívül súlyos bűncselekmény az angol-walesi törvények alapján. Rebekah Brookst másodszor vették őrizetbe: a Scotland Yard tavaly nyáron is gyanúsítottként hallgatta ki, akkor illegális telefonlehallgatásra szőtt konspiráció és korrupció gyanújával.
A News of the World – a világ egykor legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapja – annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség nagy erőkkel kereste.

Az eset idején Rebekah Brooks volt a News of the World főszerkesztője.
A rivális brit lapok által tavaly nyáron feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több párhuzamos politikai és rendőrségi vizsgálat indult.

A botrány kirobbanása után David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök független testület létrehozását rendelte el „a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek”, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy a demokrácia „életfontosságú eleme” a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy „a sajtó a törvények felett áll”. Hozzátette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

A News of the World az eddigi vizsgálatok során előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak hozzátartozóinak és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák családtagjainak mobiltelefonjait is feltörte és lehallgatta, szintén exkluzív értesülések reményében. Rendőrségi adatok szerint a lap az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel. Az ügyben eddig 44 személyt vettek őrizetbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X