nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem szeretik a téli időszámítást a britek

A britek kétharmada mindig nyári időszámításban akar élni, mert a hosszú éjek és a korai sötétedés búskomorrá teszi őket – derült ki egy szigetországi biztosítótársaság felmérésből.

MTI | 2012. október 28.
|  

A lakosság negyede szerint nem hátra, hanem inkább előre kellene állítani az órákat télre, hozzáigazítani a közép-európai időhöz. Ugyancsak 25 százalék körül van azoknak az aránya, akik a korábbi sötétedés miatt jobban tartanak rablóktól, balesettől télen. A britek ötöde úgy nyilatkozott, hogy többet sportolna, ha egy órával tovább lenne világos, ugyancsak 20 százalék azoknak az aránya, akiknek gondot okoz kifizetni téli fűtés- és villanyszámlájukat.

Ha Nagy-Britanniában télen is nyári időszámítást alkalmaznának, akkor 235-tel nőne a munkaidő után világosban eltöltött órák száma  jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap.

Van, aki azonban nem vesz tudomást a hivatalos időszámításról, így élhet például a jövőben egy brit házaspár. Igaz, a nagyon közeli jövőben: mindössze egy órával él korábban és csak télen.

A somerseti pár ugyanis nem állítja vissza óráit télen, hanem immár hat éve mindig nyári időszámítás szerint él, mert úgy találja, hogy így egészségesebb. Munkahelyükkel nincs gondjuk, mivel nyugdíjasok. A 68 éves feleség, Janys Warren elmondása szerint egyharmaddal kevesebb lett fűtés- és villanyszámlájuk az órányi eltolódással. A megtakarítást úgy érték el, hogy nem kelnek fel fél tíz-tíz előtt.

„Csak akkor kapcsoljuk be a fűtést, ráadásul olyankor már melegebb van kint”  idézte a feleséget a The Daily Telegraph című brit lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X