nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciaország kisebbségbarát uniós tagállammá válhat

Franciaország szakíthat az eddigi, a kisebbségi identitást tagadó jakobinus szemléletével.

MTI | 2014. február 9.
|  

Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő csütörtökön – az EP kisebbségügyi munkacsoportjának elnökeként – nyilatkozatban üdvözölte a francia nemzetgyűlés múlt heti döntését, miszerint Franciaország 14 évi késlekedést követően ratifikálhatja az Európa Tanács (ET) regionális, illetve kisebbségi nyelvekről szóló chartáját.

„Franciaország szocialista köztársasági elnöke, Francois Hollande végre teljesíti a 2012-es választások során megfogalmazott ígéretét, miszerint Franciaország kisebbségbarát uniós tagállammá válhat” – állapította meg a magyar politikus. Szerinte a ratifikációval elismerést nyerhet a franciaországi hagyományos kisebbségek különleges jogállása, és Franciaország „ezzel legalább részben szakíthat az eddigi kisebbségi identitást tagadó jakobinus szemléletével”. Tabajdi ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a francia nemzetgyűlés döntése még csak első lépés, és szükség van a szenátus jóváhagyására, valamint a francia alkotmány módosítására is, amely utóbbihoz a szenátorok és képviselők háromötödös többsége szükséges.

„A nyelvi charta esetében összesen nyolc uniós tagállam adós a ratifikációval, annak ellenére, hogy új tagállamot ennek hiányában nem is lehetne felvenni. Franciaország európai uniós tagállam, de szégyenszemre a mai napig nem ratifikálták az európai kisebbségvédelem alapját képező chartát” – hangsúlyozta az MSZP-s EP-képviselő. Mint megjegyezte, Franciaországban eddig „semmibe vették a nyelvi sokszínűséget, elnyomták a kisebbségi, regionális nyelveket, a bretont, az elzászit, a katalánt, a baszkot, az okszitánt és a többieket”.

Tabajdi Csaba a katalán kisebbség helyzete kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy a spanyol kormány bezáratta az utolsó valenciai katalán rádióállomást, és ezzel több mint három millió katalánt fosztott meg az anyanyelvű műsortól.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X